Vědci studují snímky Jupiterova měsíce

- Vědci v pátek obdrželi fotografie Jupiterova vulkanického měsíce Io pořízené 10. října z dosud nejmenší vzdálenosti sondou Galileo. Badatelé z laboratoře Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v kalifornské Pasadeně řekli, že nejnovější snímky měsíce Io jsou padesátkrát lepší než dosud nejlepší fotografie, které v roce 1979 pořídila sonda Voyager.

"Na obrázcích je vidět nové proudy lávy ze sopečného centra nazývaného Pillan, oblasti s lávou s vyšší teplotou, než byla jakákoli erupce na Zemi během miliard let," prohlásila mluvčí laboratoře Jane Plattová.

NASA soudí, že Io je nejvíce vulkanické těleso v naší sluneční soustavě.

Původním úkolem Galilea bylo strávit dva roky studiem Jupitera a jeho měsíců. Ačkoli sonda oficiálně ukončila činnost v roce 1997, byla tak úspěšná a v tak dobrém stavu, že její činnost byla prodloužena o dva roky. Galileo by měl ještě jednou - 25. listopadu - přeletět v blízké vzdálenosti od měsíce Io, k povrchu tohoto měsíce se má přiblížit na 300 kilometrů.

Fotografie Jupiterova měsíce Io, pořízená sondou Galileo pomocí infračerveného, zeleného a fialového filtru, který upravil barvy přibližně do spektra, vnímaného lidským okem. Černé, hnědé, zelené, oranžové a červené skvrny jsou aktivní vulkány a jejich okolí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video