Vědci zatím odhalili jen spodní část plastiky. | foto: Radek Miča, MF DNES

Vědci objevili na Moravě 7000 let starou sochu

  • 51
Je to objev století, říkají znojemští archeologové o části asi půlmetrové sochy, kterou vykopali v Mašovicích na Znojemsku. Výjimečnost nálezu potvrzují i jejich kolegové z brněnské Masarykovy univerzity. Duté ženské nohy a hýždě z keramiky pocházejí z doby 4800 až 4700 let před naším letopočtem.

Nic podobného se podle odborníků dosud nenašlo.

Sochu vytvořili lidé kultury s moravskou malovanou keramikou. "Plastika byla zdobena žlutou malbou a její archeologická cena je nedozírná," řekl znojemský archeolog Zdeněk Čižmář, který sochu našel.

Na nález se dnes jede podívat Vladimír Podborský z Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. "Podle toho, co jsem o nálezu slyšel, je to naprosté unikum. Plastika těchto rozměrů a tohoto provedení se nikde v Evropě ani v Orientu zatím nenašla. Vědecký význam je velký," řekl.

I když vědci zatím odhalili jen spodní část celé plastiky, navíc rozlámaný na větší kusy, doufají, že vrchní díl naleznou také. "Drobné části této plastiky máme rozptýleny po celém objektu. Ten máme zatím prozkoumán zhruba z jedné čtvrtiny," přiblížil archeolog.

Vědce překvapilo i to, že socha je dutá. Archeologové se tak zatím jen dohadují, jaký účel měla. "Zřejmě sloužila jako kultovní nádoba," míní Čižmář.
 
Kultura s moravskou malovanou keramikou byla zemědělskou kulturou z mladší doby kamenné. Dostala název podle specifické a zajímavě malované keramiky. Lokalita Mašovic na Znojemsku má navíc středoevropský význam zejména z hlediska staršího pravěku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video