Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Skandál ve Vatikánu. Me too, hlásí jeptiška obtěžovaná podřízeným kardinála

  • 56
Ve Vatikánu podal rezignaci vlivný člen Římské kurie. Bývalá jeptiška ho obvinila ze sexuálního obtěžování. Rakouský kněz Hermann Geissler vedl jednu ze sekcí Kongregace pro nauku víry, která dohlíží na dodržování katolické doktríny. V oficiálním sdělení uvedl, že vznesené obvinění je nepravdivé a hodlá se proti němu bránit při kanonickém procesu.

Kauza kolem třiapadesátiletého rakouského duchovního je další nepříjemností pro vedení katolické církve, které se nyní těžce potýká se skandály kolem sexuálního obtěžování. Právě s ohledem na tuto situaci Geissler ve středu požádal o propuštění ze služby, jeho nadřízený, kardinál Luis Ladaria Ferrer, rezignaci přijal.

Americký kardinál obviněný ze sexuálního zneužívání rezignoval

„Otec Geissler učinil tento krok, aby zmírnil škodu, způsobenou této instituci a její komunitě. Jak tvrdí, obvinění vznesené proti němu není pravdivé a požaduje, aby se pokračovalo v započatém kanonickém procesu. Chystá se podniknout rovněž případné právní kroky,“ citovala z oficiálního sdělení česká sekce Radia Vaticana.

Němka Doris Wagnerová, bývalá členka řeholní komunity Opus spiritualis Familia, k níž patří také Geissler, obvinila kněze z obtěžování v roce 2018. O jeho nevhodném chování promluvila již tehdy. Neuvedla ale jeho jméno, pouze funkci, kterou zastával v církevním aparátu.

K obtěžování prý došlo v roce 2009 při zpovědi. Tehdy bylo Wagnerové 25 let a podle jejích slov se jí Geissler pokoušel objímat a líbat a dával jí erotické návrhy. Wagnerová z řádu odešla v roce 2011, nyní je vdaná a má dítě.

Vatikán již údajný přečin rakouského kněze zkoumá. Podle kanonického práva je přitom takzvaná solicitace, tedy navádění věřícího zpovědníkem ke hříchu, vážným zločinem. Může být potrestán i zákazem vykonávání kněžské funkce. Nakolik je to trest tvrdý, není z laického pohledu ovšem zcela zřejmé.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video