Vandalové napadli lyonskou synagogu

  • 11
Skupina asi 15 mladíků, z nichž někteří byli přes obličej maskováni palestinskými šátky, zaútočila v noci na sobotu na synagogu ve francouzském Lyonu. Vandalové prorazili vrata do dvora, dvě ukradená auta nechali narazit do zdi synagogy a poté jejich vraky zapálili. Informovala o tom francouzská policie s odvoláním na očité svědky.

Při incidentu nebyl nikdo zraněn a ani materiální škody nejsou vysoké, protože přivolaným hasičům se podařilo auta uhasit dříve, než vzplanula budova synagogy. Ve Francii je mnoho přistěhovalců z muslimských zemí, které byly původně francouzskými koloniemi.

Podle střechové organizace židovských obcí ve Francii CRIF tato akce jasně prokazuje, že násilí proti Židům v zemi je zjevnou realitou. V sobotu odpoledne proto asi 180 lyonských Židů demonstrovalo před prefekturou v centru města na protest proti tomuto násilí. Požadovali zvýšenou ochranu policie a důsledné vypátrání a postih pachatelů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video