Buča. Místo masového hrobu. (11. prosince 2022)

Buča. Místo masového hrobu. (11. prosince 2022) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Buča či Irpiň jako cíle turistů. Ukrajina hodlá zničená města ukázat světu

  • 15
Ukrajinské úřady oznámily, že plánují přeměnit Buču, Irpiň a další města, jejichž jména smutně proslula v souvislosti s ruskou invazí, v turistické destinace. Uvádí to oficiální prezentace ukrajinské státní delegace na veletrhu cestovního ruchu Fitur v Madridu. Veletrh, jehož se zúčastní představitelé ukrajinské státní agentury na podporu turistiky, se uskuteční příští týden.

„Ukrajina chce přeměnit některá místa související s ruskou invazí, která se stala známá na mezinárodní úrovni, v turistické destinace, a pomoci tak rozvoji tohoto odvětví,“ uvedla ukrajinská agentura. Krok by měl pomoci hospodářské obnově Ukrajiny a také tomu, „aby se nezapomnělo na strasti a destrukci“, které tato místa zažila při ruské okupaci, dodal úřad.

Agentura uvedla, že na svém záměru začala pracovat s radnicemi měst Buča a Irpiň, která obsadila ruská armáda na začátku války na Ukrajině a kde se podle ukrajinských úřadů ruští vojáci dopustili krutostí na civilním obyvatelstvu. Města by se mohla zařadit do ukrajinské turistické nabídky vedle Kyjeva, Lvova či bývalé jaderné elektrárny Černobyl, kterou v roce 2019 navštívilo na 100 000 lidí.

Podle prohlášení úřadu válka zničila turistickou infrastrukturu jen částečně. Podle organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO však byl v důsledku bojů poničen na Ukrajině velký počet památek, připomíná agentura EFE.

5. května 2022

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video