Íránské drony vystavené na jedné z vojenských základen. Země hodlá podle USA...

Íránské drony vystavené na jedné z vojenských základen. Země hodlá podle USA dodat Rusku stovky těchto zbraní. (28. května 2022) | foto: Profimedia.cz

Ukrajina úspěšně likviduje útočící drony. Rusům válku nevyhrají, říká analýza

  • 82
Ukrajinské síly tvrdí, že jen za čtvrteční odpoledne a večera protileteckými raketami sestřelily na jihu země pět nepřátelských dronů, z toho čtyři íránské výroby. Celkově sestřelily 60 procent z 86 íránských dronů Šáhid-136, které Rusko dosud vypustilo proti cílům na Ukrajině, píše list Ukrajinska pravda.

„Nasazení íránských bezpilotních letounů na ruské straně válku proti Ukrajině zásadně neovlivní,“ uvedl ve své analýze americký Institut pro studium války (ISW). Íránské drony nepřinášejí efekt, který by byl srovnatelný s nasazením amerických raketometů HIMARS ukrajinskou armádou. Ukrajinské síly navíc těží z toho, že se jim daří v terénu zabavovat ruskou vojenskou techniku, upozornilo dnes britské ministerstvo obrany.

„Ruská armáda se zřejmě nepokouší koncentrovat nálety (íránských) dronů na klíčové body v blízkosti fronty. Vypouští ale množství dronů proti civilním cílům v týlu. Pravděpodobně doufá, že terorem dosáhne výsledku, ale toto počínání nepřináší úspěch,“ míní analytici ISW.

Když ukrajinští vojáci v létě obdrželi raketomety HIMARS, použili přesné rakety dalekého dosahu především k ničení muničních skladů, komunikace a štábů v ruském týlu. Díky tomu podle vojenských odborníků dokázali způsobit přelom na bojišti, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Ruské obrněnce slouží Ukrajině

Ukrajinským silám se také daří získávat ruské obrněné vozy a upravovat je pro vlastní použití. „Ukrajina pravděpodobně získala nejméně 440 ruských tanků a 650 jiných obrněných vozů. Zabavená vozidla mohou nyní tvořit přes polovinu ukrajinské tankové flotily,“ napsalo v pátek na Twitteru britské ministerstvo obrany, které se odvolává na poznatky britské vojenské rozvědky.

„Neschopnost ruských posádek zničit netknuté vybavení před stažením nebo před tím, než se vzdají, ukazuje na nízkou úroveň jejich výcviků nebo válečné morálky,“ napsalo britské ministerstvo.

Velení ukrajinské armády v pátek ve svém pravidelném hlášení uvedlo, že do Ruskem okupované Doněcké oblasti dorazily posily tvořené 500 mobilizovanými ruskými trestanci. Rusko kromě toho za posledních 24 hodin provedlo na Ukrajině osm raketových a patnáct leteckých útoků. Ukrajinské protivzdušné obraně se podařilo zlikvidovat tři střely Ch-22 dlouhého dosahu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video