Ruské jednotky si nedaleko dobytého Svitlodarsku prohlížejí bývalé pozice...

Ruské jednotky si nedaleko dobytého Svitlodarsku prohlížejí bývalé pozice ukrajinské armády (25. května 2022) | foto: Reuters

Ukrajinci ztrácejí kontrolu nad Severodoněckem, většinu města obsadili Rusové

  • 119
Většina východoukrajinského Severodoněcku je pod kontrolou ruských vojáků. V úterý večer to oznámil gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj, podle kterého Rusové ve městě zasáhli nádrž s kyselinou dusičnou. Ukrajinský generální štáb dříve uvedl, že ruští vojáci pokračují ve snaze obklíčit ukrajinské jednotky v Severodoněcku a připravují ofenzivu na nedaleká města Siversk a Rajhorodok.

Rusko ve směru na Severodoněck a Bachmut s podporou dělostřelectva a minometů stále podniká aktivní útočné operace. „Nepřítel se snaží plně pod kontrolu získat město Severodoněck a v tomto směru obklíčit ukrajinské jednotky,“ napsal ve večerním hlášení ukrajinský generální štáb. Podle Hajdaje ale samotné město v obklíčení ruských jednotek není.

O východoukrajinský Severodoněck ruští a ukrajinští vojáci tvrdě bojují. Jednotky Moskvy v pondělí pronikly na severovýchodní a jihovýchodní okraj města, v průběhu dnešního dne se z obou stran objevovala hlášení o jejich postupu. Přesnou situaci nelze kvůli aktivním bojům zjistit.

Podle starosty města Oleksandra Strjuka ruské dělostřelecké útoky zničily kritickou infrastrukturu a devadesát procent budov, od začátku války ve městě zemřelo na 1 500 civilistů.

Podle Hajdaje v úterý v Severodoněcku ruský letecký útok zasáhl nádrž s kyselinou dusičnou, která se nacházela v areálu tamního chemického závodu. Zbývající obyvatele města gubernátor vyzval, aby si doma vyrobili ochranné roušky a varoval, že kyselina dusičná může podráždit i vážně poškodit dýchací ústrojí nebo oči. Nad městem se podle Hajdaje vznáší narůžovělý oblak.

Rusko se podle dřívějších zpráv analytiků původně na východě Ukrajiny snažilo vojáky Kyjeva široce obklíčit, po neúspěších ale zvolilo strategii dílčích obchvatů menších buněk.

Na severní části pomyslných „kleští“ se nyní ruští vojáci připravují na ofenzivu u měst Siversk, na půl cesty mezi Severodoněckem a Slavjanskem, a Rajhorodok, několik kilometrů severovýchodně od Slavjansku.

Bělorusko chystá další vojenské cvičení u ukrajinských hranic

Bělorusko plánuje na přelomu června a července další vojenské cvičení u hranic s Ukrajinou, informovala v pondělí běloruská státní agentura BelTA.

Od 22. června do 1. července se bude cvičení podle agentury týkat ozbrojených sil a vojenské správy, od 28. června do 16. července pak mužů, kteří mohou být povoláni do jednotek teritoriální obrany. Manévry v Homelské oblasti na jihu Běloruska mají vyzkoušet bojovou připravenost armádních záloh, uvedl vojenský komisař Andrej Krivonosov, podle kterého se taková cvičení konají pravidelně.

Zkázu města Rubižne zachytil ukrajinský dron. Ruské síly ho srovnaly se zemí

„Akce tohoto typu tradičně přispívají ke zvýšení bojové a mobilizační připravenosti vojenských velitelství a ke zlepšení vojenských znalostí a praktických dovedností těch, kdo podléhají branné povinnosti,“ doplnil Krivonosov.

Běloruská armáda provedla rozsáhlé cvičení začátkem měsíce, ministerstvo obrany uvedlo, že nepředstavuje žádnou hrozbu pro sousední země anebo pro evropské společenství obecně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video