ilustrační snímek | foto: Reuters

Ukrajinský parlament zakázal symboly Z a V. Zůstanou jen v učebnicích dějepisu

  • 61
Ukrajinský parlament v neděli zakázal používání symbolů „Z“ a „V“, které ruská armáda využívá k propagaci své války na Ukrajině. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však parlament vyzval, aby symboly byly dál používané pro vzdělávací či historické účely.

Jeden z opozičních poslanců Yaroslav Zheleznyak oznámil rozhodnutí o zakázání válečných symbolů v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram a uvedl, že pro něj hlasovalo 313 poslanců 423členného shromáždění Nejvyšší rady, píše agentura Reuters.

Symboly, propaganda, očistná válka. Rusko je fašistické, píše historik Snyder

Zelenskyj poté vetoval dřívější verzi návrhu zákona. Požadoval, aby oba symboly byly povoleny při vystavování v muzeích, knihovnách, vědeckých pracích, rekonstrukcích, učebnicích a podobných případech.

V ruské abecedě (azbuce) ani jedno z těchto písmen neexistuje. Ruská armáda je využívá zejména na svá vojenská vozidla a vybavení, a také k propagaci cílů válečného konfliktu.

Ne válce! vykřikla studentka. Musela se omluvit a podpořit Putina

Nový návrh zákona také zakazuje vytváření nevládních organizací, které používají ruskou válečnou symboliku nebo podkopávají suverenitu Ukrajiny.

Ukrajinský parlament v neděli také prodloužil o dalších 90 dní, tedy do 23. srpna, období stanného práva v zemi.

Symbol Z používají od začátku invaze ruské ozbrojené síly:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video