Vakcína Johnson & Johnson (3. března 2021)

Vakcína Johnson & Johnson (3. března 2021) | foto: Reuters

Kvůli krevním sraženinám je pod drobnohledem také vakcína Johnson & Johnson

  • 85
Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) v pátek oznámila, že přezkoumává vakcínu proti covidu-19 od výrobce Johnson & Johnson. U čtyř lidí, kteří byli touto vakcínou očkováni, se objevily krevní sraženiny. Vzájemné souvislosti zatím nelze prokázat. S vakcínou J&J se má v členských zemích Evropské unie začít očkovat tento měsíc.

Společnost J&J agentuře Reuters sdělila, že si je vědoma existence těchto případů, ale že souvislost s očkováním zatím nebyla prokázána. EMA se kromě toho dále zabývá očkovacím preparátem od výrobce AstraZeneca v souvislosti s hlášenými obtížemi týkajícími se cévní soustavy. 

Podle odborníka je výskyt sraženin mizivý

Podle agentury EMA se objevily čtyři případy závažných krevních sraženin. Ty jsou spojovány s nízkou hladinou krevních destiček u pacientů očkovaných preparátem z evropské divize firmy J&J. 

Pracovníci továrny kontaminovali 15 milionů dávek vakcíny Johnson & Johnson

„Jeden případ byl zaznamenán během klinického testu a tři další při očkování v USA. Jeden z nich byl smrtelný,“ upřesnila podle agentury AFP léková agentura. Odborník na bezpečnost léčiv z úřadu EMA Peter Arlett upozornil, že známý výskyt krevních sraženin je ale extrémně nízký vzhledem k tomu, že preparát si již nechalo aplikovat 4,5 milionu lidí po celém světě.

Stejný problém se potvrdil u AstraZenecy

Léková agentura doplnila, že se rovněž zabývá pěti případy syndromu kapilárního úniku, které byly zaznamenány po očkování AstraZenecou. Tento syndrom se vyznačuje únikem tekutiny z krevních cév, který způsobuje otok tkání a pokles krevního tlaku. EMA upřesnila, že souvislost mezi očkováním a těmito obtížemi nebyla zatím prokázána.

Po přezkoumání obou problémů se EMA rozhodne, zda je zapotřebí podniknout určité kroky či rozhodnout o regulaci. Ta by mohla spočívat například v zaznamenání vedlejších účinků očkovacích preparátů.

EMA potvrdila spojitost AstraZenecy se sraženinami. Výhody převažují, uvedla

Páteční oznámení lékového regulátora přichází poté, co tento týden informoval, že vzácné případy krevních sraženin zaznamenané u lidí očkovaných vakcínou od AstraZenecy s očkováním souvisejí.

Vakcíny Johnson & Johnson mají do Česka dorazit v dubnu: 

19. března 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video