Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V počítačích musíme vidět skrytou další možnost, říká Ivan Havel

  13:24
- Počítačový problém roku 2000 je z technického hlediska drobností, ale z pohledu praxe nebezpečím se špatně předvídatelnými důsledky. "Výpočetní technika trochu vystrčí růžky. Počítače lidem řeknou: Podívejte se, my už jsme tak složití, že už si z vás trochu můžeme dělat legraci," říká o tom docent Ivan M. Havel, ředitel Centra pro teoretická studia v Praze. Vědecký pracovník a filozof, zabývající se mimo jiné umělou inteligencí. Celý rozhovor najdete, kliknete-li na ikonu "více informací"
Co znamená problém roku 2000?
Počítačový problém roku 2000 (zvaný také "štěnice tisíciletí" podle anglického "millenium bug") dělá těžkou hlavu hlavně firmám a úřadům závislým na výpočetní technice; ale může se teoreticky dotknout i věcí, které řada z nás běžně používá, jako jsou videorekordéry, výtahy, klimatizace nebo osobní automobily.
Podstata potíží spočívá v tom, že některé počítače a zařízení obsahující čip, který reaguje na změny času a kalendáře, nebudou umět rozlišit letopočet 2000 od roku 1900 a zablokují se nebo začnou chybovat. Nahlásí poruchu nebo nastartují těžko předvídatelné operace.
Štěnici tisíciletí" mají na svědomí programátoři, kteří před lety pracovali jen s dvoumístným letopočtem - buď proto, že jim to bylo jedno, nebo - to spíš proto, že chtěli ušetřit drahé místo v paměti počítačů.
Problém roku 2000 nejvíc znepokojuje vyspělý Západ a Japonsko, země "počítačové civilizace".
Západ se také obává ruských jaderných střel a atomových elektráren.
České firmy a instituce většinou začaly s přípravou na rok 2000 později než ty na Západě.
Odborníci předpovídají, že problémy s přechodem na rok 2000 u nás mohou mít spíš malé a střední podniky než velké společnosti.
Důsledky počítačového problému, o kterém už ve světě vyšly stovky knih a na internetu jsou mu věnovány tisíce stránek, ale neumí s jistotou předpovědět nikdo. Už kvůli riziku dominového efektu, kdy ojedinělá potíž může vyvolat sérii dalších karambolů.
A Gwyneth Flowerová, předsedkyně britské společnosti Agenda 2000, o štěnici tisíciletí řekla: "Největší hrozbou je veřejná panika." Do začátku roku 2000 zbývá právě 300 dní.
(li)

Co myslíte, že se s počítači stane na Nový rok 2000? Nastane katastrofa?
Katastrofy většinou přijdou náhle a tohle má být katastrofa, která je předvídaná. Takže si myslím, že to žádná velká katastrofa nebude. Nic velkého se nestane, a pokud ano, tak to budou lokální problémy, které se snadno vyřeší.
Čili žádný hurikán ani zemětřesení, ale pětiletá voda na říčce.
Nějaká říčka se asi vyleje, a už teď se ví, že se vyleje, takže se mohou postavit hráze.
Proč ti, kdo "vymýšlejí" počítače, takový problém vůbec dopustili?
Lidé z počítačové branže před sebou viděli perspektivu několika let. Protože se v jejich oboru všechno rychle mění, neodvažovali se myslet dál. Ale teď si uvědomí, že je třeba myslet na vzdálenější budoucnost. Programy a počítačové systémy by měly být postaveny natolik logicky, aby do nich bylo vidět.
Ovšem některé metody, jak odstranit problém roku 2000, vypadají, jako by celou věc jen o třicet let odložily. Programátoři místo toho, aby se poučili, jen zalepí záplatu a nechají to těm, kteří přijdou po nás.
Jak by mělo znít to poučení?
Umět překračovat horizonty.Vidět ve věcech vždycky ještě skrytou další možnost, která nás nenapadne napoprvé, na první použití. Člověk má oproti strojům ten dar, že jakoukoli hranici dovede chápat jako hranici a ví, co to znamená překročit ji. A má svobodu ji překročit. Stroj nemá svobodu, ale technické parametry.
Zatím počítače používáme a nijak zvlášť nepřemýšlíme nad tím, zda nás mohou zradit. Do katastrofy Titaniku se také věřilo, že může existovat nepotopitelná loď, že člověk dokáže sestrojit "nepřemožitelnou" techniku...
Je řada možností, jak nás počítače mohou zradit, ale v tomhle případě jde o něco jiného - nezradily nás počítače, ale programátoři. Invence spojená s radostí, že něco zjednoduší, byla provázena i omezením, které si neuvědomili.
Získáme po téhle "příhodě" větší a možná žádoucí respekt vůči počítačům?
Máme respekt především před přírodními výtvory; třeba před lidským tělem, protože je neuvěřitelně složité a je v něm jakási genialita. Tak třeba imunitní systém je možná daleko složitější než počítač, který mám před sebou na stole. Jen pomalu se dobíráme porozumění, jak takový imunitní systém funguje.
Výpočetní techniku naopak vymysleli sami lidé, nicméně po letech to počítače dotáhly do takové složitosti, že jde téměř o přírodní jev. Už není možné logicky krok za krokem obrácenou cestou vystopovat vše, co obsahují.
Problém roku 2000 nepřímo upozorňuje na to, že složitost posouvá výpočetní techniku směrem k přírodním jevům. Ne proto, že by byla opravdu přírodní, ale proto, že člověk na ni bude pohlížet jako na neznámou oblast, kterou je třeba teprve zkoumat.
Takže za čas budou mít počítače své záhady, jako má své "záhady" medicína?
Většina programátorů, kteří programovali starší počítače, ještě žije. Ale až se několik generací vymění, je možné, že budou mezi námi stroje, o kterých nikdo nebude vědět, jak vlastně fungují.
Proto možná neuškodí, když staré programy bude nutno vyhodit a nahradit jinými, které budou lépe odpovídat nové technice. Nejde tolik o to, aby byly efektivnější, ale aby byly průhlednější. Přitom se však zase může stát, že lidé budou programovat "na současnou situaci" a zapomenou na nějakou nepatrnou věc, která se projeví až za řadu let.
Je problém roku 2000 svého druhu civilizační hrozbou, přestože na rozdíl ode dne, kdy dojdou zásoby ropy nebo roztají ledovce, známe přesné datum?
Já bych rozlišoval mezi slovy "hrozba" a "lapsus". Myslím, že tohle je lapsus, velice konkrétní omyl, nedopatření, o kterém kdyby lidé věděli, snadno by se mu vyhnuli. Odlišil bych to od hrozeb, které jsou jakoby skryty v duchu doby, nejsou tak viditelné a pojmenovatelné a souvisí s názorem člověka na svět. Vztah člověka k přírodě nebo vztah lidí k materiálním hodnotám - to jsou problémy, které visí ve vzduchu a nejde je pojmenovat tak snadno jako problém roku 2000.
Před deseti lety ale téma "problém 2000" neexistovalo, nikdo o něm nemluvil. Není to varování, abychom si dali pozor a brali vážně jiná rizika, o kterých se nám teď zdá, že jsou ještě daleko?
Problém roku 2000 - i když se nemusí projevit jen z 31. prosince na 1. ledna - je časově lokalizovaný. Kdežto u vyčerpání přírodních zdrojů neumíme předpovědět žádné určité datum, protože neumíme odhadnout všechny souvislosti. Nevíme třeba, zda světová počítačová síť náhodou nepovede k nižší spotřebě ropy, protože daleko víc lidí v různých profesích bude moci pracovat doma a nebudou tolik jezdit autem. Tím pádem také neexistuje jasná perspektiva, kdy začít takový problém řešit.
Nemůže se respekt k počítačům změnit v nedůvěru? Nebudou se "zrazení" uživatelé vracet k psacím strojům?
Skupina lidí, kteří jsou principiálně proti používání počítačů, třeba právě při psaní, existuje už teď. Otázkou je, jestli počítačová kultura zavládne natolik, že bude tak samozřejmá, jako se stal knihtisk. Ačkoli před ním lidstvo šťastně žilo mnoho věků bez knih, žádný klub odpůrců knihtisku, pokud vím, nevznikl. Problém roku 2000 je malá obtíž, která může mít velké, ale krátkodobé důsledky. Klub odpůrců počítačů se tím nerozšíří.
Malá obtíž, ale už teď se odhaduje, že bude stát přinejmenším desítky miliard dolarů.
Aniž bych chtěl ta čísla zpochybňovat, zajímalo by mě, kolik se vlastně ušetřilo tím, že se v dobách, kdy to hrálo roli, nepoužívalo pro letopočet čtyřciferné, ale jen dvouciferné datové pole. Mohlo by se třeba ukázat, že se to suma sumárum vyplatilo.
Budete se vy osobně na "štěnici tisíciletí" nějak připravovat? Některé návody radí necestovat, vybrat peníze z účtu, nakoupit do zásoby...
Já se asi chystat nebudu, nemám na to čas a energii. Ale jsem zvědav, zda se skutečně něco stane. Bojím se, že se nakonec nic nestane a že se zbytečně t ěší me na něj akou aféru nebo událost, která by stála za to.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Bitva o univerzitu. Policie udeřila na studenty

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izraelská armáda drží palestinskou stranu Rafáhu, v Egyptě se jedná o příměří

7. května 2024  7:44,  aktualizováno  17:23

Izraelská armáda v úterý zahájila operace ve východních částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy. Obsadila...

Mezi extremisty stále dominuje takzvané antisystémové hnutí, tvrdí vnitro

7. května 2024  17:02

Dominance tzv. antisystémového hnutí na české extrémistické scéně přetrvává. Jeho představitelé...

Podnikatel myslel, že investuje. Podvodníci zatím vysáli z jeho účtů 20 milionů

7. května 2024  16:53

O 20 milionů korun přišel kvůli internetovým podvodníkům třiašedesátiletý muž z Hradecka. Podle...

Bezdomovec bránil napadenou ženu, za útok nožem dostal čtrnáct let

7. května 2024  16:35

V opilosti podle obžaloby šestkrát bodl nožem muže, s jehož družkou popíjel v parku na Mendlově...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...