Bývalý velvyslanec v Pákistánu Petr Přibík

Bývalý velvyslanec v Pákistánu Petr Přibík | foto: David Votruba, iDNES.cz

V Pákistánu velvyslance mít musíme, řekl bývalý ambasador Petr Přibík

  • 11
V Pákistánu se roztáčí spirála násilí. Podle bývalého velvyslance v této zemi Petra Přibíka neexistují pro situaci jednoduchá řešení. I přes nebezpečí ale podle něj Česká republika musí mít v zemi své zastoupení. "V Česku by se mělo o terorismu více diskutovat," míní bývalý velvyslanec v Islámábádu.

Čtenáře iDNES.cz zajímalo možné řešení svízelné situace v Pákistánu. V zemi stále častěji útočí islámští radikálové. Jejich útoky vyvrcholily sobotním bombovým atentátem na hotel Marriott v Islámábádu, při kterém zahynul i český velvyslanec Ivo Žďárek. - přečtěte si Český velvyslanec v Pákistánu se stal obětí teroristického útoku

"Vlivné osobnosti z okolí prezidenta Zardárího navrhují, aby se začalo vyjednávat s představiteli teroristů. Letos se o to pokusil po únorovém zvolení Giláního ministerským předsedou celkem třikrát, pokaždé bez úspěchu. Dvojkolejná politika přitom nabízí určité možnosti. Je téměř jisté, že se v ní bude pokračovat," řekl k možnému řešení situace Petr Přibík.

Čtenáře v souvislosti se sobotním útokem zajímalo, jestli je možné, že teroristé zaútočí i na český hotel Marriott. "Není důvodu se domnívat, že by k tomu došlo v dohledné budoucnosti. Nicméně máte pravdu, o problému mezinárodního terorismu by se v naší republice mělo diskutovat soustavně a vážně. Je totiž o čem," odpověděl bývalý pákistánský velvyslanec.

. ON-LINE ROZHOVOR

Odpovědi bývalého velvyslance v Pákistánu Petra Přibíka najdete zde.

Otázky čtenářů směřovaly i k diplomatické kariéře Petra Přibíka a k tomu, jak se za svého působení v Pákistánu snažil zajistit bezpečnost sebe a české ambasády. "Já jsem osobně chodil do zaměstnání raději pěšky nebo jsem si sám auto řídil. Na rezidenci byla na žádost MZV zřízena bezpečná místnost, kterou zkontrolovalo ministerstvo obrany. Víc se v dané situaci udělat nedalo," odpověděl Petr Přibík.

Čtenářům iDNES.cz dal také nahlédnout do zákulisí práce velvyslance. Prozradil, že jeho plat v době během pákistánské mise činil 4 200 amerických dolarů.

Čtyři roky v Pákistánu
Jednasedmdesátiletý Přibík působil v zahraničním oddělení Svobodné Evropy. Po návratu z exilu vystřídal různé odbory na ministerstvu zahraničních věcí a pak byl vyslán jako velvyslanec na Kubu.

V roce 1998 se vrátil do Prahy a od roku 1999 působil jako velvyslanec v Pákistánu. V letech 2002-2003 působil rovněž v afghánské metropoli Kábulu.

Po skončení své diplomatické mise přispívá do novin a časopisů. V televizi se vyjadřuje hlavně k dění v Pákistánu, například k vraždě expremiérky Bhuttové nebo zvolení Asífa Alího Zardárího prezidentem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video