V Německu zřizují babyboxy i dobročinné organizace. Ilustrační foto

V Německu zřizují babyboxy i dobročinné organizace. Ilustrační foto | foto: Petr Novotný

V Německu umrzl kojenec, kterého matka odložila vedle babyboxu

  • 11
Personál nemocnice v severoněmeckém Hannoveru našel dnes kolem poledne umrzlé tělíčko novorozence. Matka ho odložila nikoli do takzvaného babyboxu ve stěně budovy, ale jen poblíž něj. Bližší okolnosti nešťastného případu zatím nejsou známy, policie záležitost vyšetřuje, informovala agentura DPA.

Nebylo oznámeno ani to, zda šlo o chlapce, či děvčátko. Babyboxy dávají v Německu, stejně jako v Česku, matkám v nouzi možnost odevzdat své novorozeně anonymně k adopci.

Ve spolkové republice zřizují babyboxy nejen nemocnice, ale i dobročinné soukromé i církevní organizace. Kvůli nejasné právní situaci jsou ale babyboxy v Německu často zpochybňovány.

V Česku existují babyboxy už dva roky. Prozatím je jich šest, a to v Praze, Brně, Olomouci, Kadani, Zlíně a Pelhřimově. Lidé do nich odložili už deset dětí, naposledy v polovině prosince v Praze. - více zde

Další babybox bude otevřen 8. března v Ústí nad Orlicí, následující v nejbližší době vzniknou v Mladé Boleslavi, Sokolově a Ostravě.

.

Babyboxy jsou schránky o rozměrech 100 x 60 x 50 centimetrů. Jsou vytápěné a napojené na signalizaci, která lékařům ihned oznámí aktivaci zařízení. První babybox v tuzemsku vznikl před dvěma lety na soukromé klinice GynCentrum v pražském Hloubětíně. Podle předsedy sdružení Babybox pro odložené děti Ludvíka Hesse mělo být v Česku cílovým stavem asi 20 babyboxů, nejraději v každém krajském městě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video