V Mosambiku zemřelo ve vlaku 205 lidí

  • 2
Přinejmenším 205 lidí zemřelo a stovky byly zraněny při železničním neštěstí na jihu Mosambiku, kde vykolejil vlak. Řekl to lékař Yacoob Omar z hlavní nemocnice v metropoli Maputu. "Dopravili k nám 205 těl." Dodal, že 22 zraněných je v kritickém stavu. Ministr dopravy Tomas Salomao dříve uvedl, že je nejméně 117 mrtvých a mnoho lidí je ve vážném stavu.

Zranění byli dopraveni nejen do nemocnice v Maputu, ale i do dalších zdravotnických zařízení.

Ranní havárie se stala u města Tenga v provincii Maputo. Vlak složený z nákladních vozů a z vozů pro cestující jel po trati spojující Maputo s městem Ressano Garcia na hranici s Jižní Afrikou.

Nehodu způsobilo selhání brzd, tvrdí portugalská tisková agentura Lusa i místní rozhlas. Radio Mozambique s odvoláním na policejní zdroje a hasiče uvedlo, že vlak měl "technické problémy" s brzdami.

Ministr Salamao řekl, že příčina neštěstí zatím není známa a že na místo byli vysláni vyšetřovatelé.

Prezident Joaquim Chissano označil nehodu za národní tragédii a vyzval obyvatelstvo, aby pomohlo zraněným tím, že darují krev.

Poslední železniční neštěstí v Africe 

14. února 1998 - Na předměstí kamerunského Yaoundé se srazily dva vlaky s cisternami s benzínem. Při explozi zemřelo 150 lidí, kteří si v místě havárie chtěli nabrat benzín.
10. srpna 2001 - Nejméně 150 lidí zahynulo a dalších 146 bylo zraněno, když vlak přeplněný cestujícími najel v angolské provincii Cuanza Norte asi 160 kilometrů jihovýchodně od Luandy na minu.
20. února 2002 - Požár, který vypukl v osobním vlaku jedoucím z egyptské metropole Káhiry do Luxoru, si vyžádal 361 obětí.

 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video