Trosky vrtulníky zůstaly rozmetané v okruhu sta metrů. | foto: Stringer, Reuters

V Makedonii se zřítil vrtulník s vojáky

  • 5
Makedonský vojenský vrtulník Mi-17 se zřítil pětadvacet kilometrů jižně od metropole Skopje. Vezl jedenáct lidí. Nehodu nikdo nepřežil. Strojem se vraceli vojáci z mírových misí v Bosně.

Stroj se zřítil v oblasti Katlanovsko Blato několik minut před plánovaným přistáním. Příčina nehody je nejasná, v místě nehody byla špatná viditelnost kvůli mlze. Obyvatelé nedaleké vesnice slyšeli dvě exploze. Trosky vrtulníky zůstaly rozmetané v okruhu sta metrů.

Vrtulníkem se vracela domů část ze tří desítek makedonských vojáků, kteří působili v rámci mezinárodních mírových sil v Bosně.

"Je to strašná nehoda, velká tragédie a velká ztráta," prohlásil prezident Branko Crvenkovski. Spolu s ním dorazili na místo neštěstí také premiér Nikola Gruevski a ministryně vnitra Gordana Jankulovska.

Shodou okolností se zřítil vrtulník Mi-17, tedy stejný typ, jakým zajišťovala přepravu osob a materiálu pro mezinárodní síly během svého působení v Bosně v roce 2005 česká vrtulníková jednotka. Téměř padesátičlenný český kontingent odjel z Bosny loni v červenci.

Na bezpečnost v nestabilní oblasti nyní dohlíží zhruba 2 500 vojáků z Evropské unie. Česko plánovalo, že se letos zapojí do operace pouze vysláním dvou důstojníků na velitelství v Sarajevu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video