V Jižní Africe havaroval autobus s českými turisty

- Autobus se skupinou českých turistů pražské cestovní kanceláře Eso havaroval ve středu poblíž města George v Jihoafrické republice. Při nehodě zemřel pětašedesátiletý turista z Třince, pět lidí muselo být hospitalizováno - z toho tři s těžkými zraněními. "Do JAR ihned odletěli dva naši lidé. Zatím se přesně neví, co se tam vlastně odehrálo," řekl v pátek k nehodě spolumajitel cestovní kanceláře Eso Tomáš Cikán.
Dodal, že na místo, kde se neštěstí stalo, se dostavil také český konzul z Kapského Města.
"Podle posledních informací jsou všichni zranění lidé již mimo nebezpečí," řekl dále Cikán. Celková doba jejich hospitalizace se přitom odhaduje na dva až tři týdny.
"Nehoda na dálnici M 12 mezi městy George a Oudsthoorn následovala po defektu zadního kola, které upadlo a zřejmě způsobilo převrácení vozu," uvedla včera Monika Pajerová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.
Podle cestovní kanceláře Eso je však předčasné o příčinách nehody zatím spekulovat a je třeba vyčkat až na závěry oficiálního šetření.
Turisté odletěli z pražského letiště 5. března a podle plánu měli cestovat napříč Jižní Afrikou. Zbývající dvacetičlenná skupina ze zájezdu se dohodla, že bude pokračovat v cestě. Do republiky se má vrátit 21. března.
Tragédie v Africe, při níž zahynul český občan, není prvním podobným neštěstím na černém kontinentu. V lednu 1997 havaroval autobus s devíti Čechy, kteří trávili dovolenou ve východoafrické Keni. Skupina přejížděla spolu s dalšími cestovateli, převážně ze západní Evropy, z přímořského letoviska Lamu do keňské Mombasy. Autobus najel ve vysoké rychlosti na krajnici, ta se utrhla a stroj se zřítil ze svahu, přičemž se několikrát převrátil. Při nehodě tehdy zahynulo celkem devět osob, mezi nimi byli i dva čeští turisté - manželé z Nového Města na Moravě.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video