Chlapci z jihoafrického kmene Xhosa v tradiční iniciační škole v provincii Eastern Cape. Obřízka je v částech JAR stále iniciačním obřadem, který podle tradice dělá z chlapců muže

Chlapci z jihoafrického kmene Xhosa v tradiční iniciační škole v provincii Eastern Cape. Obřízka je v částech JAR stále iniciačním obřadem, který podle tradice dělá z chlapců muže | foto: Profimedia.cz

V Jihoafrické republice zemřelo dvacet chlapců po špatně provedené obřízce

  • 34
Dvacet chlapců zemřelo v posledních dnech v Jihoafrické republice na následky neodborně provedené obřízky. Dalších 60 hochů museli zdravotníci odvézt do nemocnice, uvedla televize BBC. Čtyřem z nich prý lékaři musí genitálie zcela odejmout, pokud mají chlapci přežít.

"Úmrtí se stala v posledních 12 dnech, z toho devět za posledních 24 hodin," řekl podle BBC mluvčí zdravotnických služeb provincie Eastern Cape.

Na šest desítek chlapců odvezli zdravotníci s hnisavými ranami a dehydratací do nemocnice. Čtyřem z nich prý lékaři musí genitálie zcela odejmout, pokud mají hoši přežít. Čekají jen na souhlas rodičů. Úřady už zavřely jedenáct zařízení, která obřízku prováděla.

Obřízky často provádějí chirurgové bez licence

Obřízka je v částech JAR iniciačním obřadem, který podle tradice dělá z chlapců muže. Běžná je v kmenech Xhosa and Ndebele, král kmene Zulu (z něhož pochází prezident Jacob Zuma) by ji rád opět zavedl. Věří totiž, že obřízka může snížit riziko nakažení se virem HIV.

Nelegální iniciační školy se především v zemědělských oblastech provincie Eastern Cape vyskytují běžně. Zakládají je často chirurgové bez licence, kteří si tak vydělávají na živobytí.

Úřady v zemi dlouhodobě bojují proti neodborně prováděným obřízkám a v roce 2001 zakázaly obřízky bez lékařského povolení. Přesto jsou stále prováděny i obřízky s tupými a nesterilizovanými noži, po kterých každoročně přicházejí chlapci o život. Loni ve stejné provincii po špatně provedeném zákroku zemřelo 91 chlapců.

Provincie Eastern Cape v JAR

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video