Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

V Íránu popravili ženu s nizozemským pasem za pašování drog

  • 77
Írán popravil ženu odsouzenou za obchodování s drogami. Sahra Bahrámíová, která vlastnila také nizozemský pas, se v roce 2009 účastnila protivládních demonstrací. "Pašeračka Bahrámíová byla dnes oběšena," citovala agentura Reuters místní tiskovou agenturu Mehr.

Pětačtyřicetiletá žena podle rozsudku dovážela z Nizozemí do Íránu kokain. Při domovní prohlídce u ní policie našla 450 gramů této drogy. Kromě toho měla doma 420 gramů opia. Dalších 150 gramů kokainu už v té době údajně prodala.

"Odsouzená patřila k mezinárodnímu drogovému gangu, při pašování drog do Íránu využívala své kontakty v Nizozemsku. Do země dovezla narkotika dvakrát," stálo v rozsudku.

Její dvojí občanství nemělo na rozsudek vliv, Írán je neuznává a vždy ji považoval za Íránku, která až později přijala nizozemskou kulturu.

Nizozemsko po ukončení soudu na začátku ledna požadovalo po Íránu vysvětlení a chtělo jí poskytnout konzulární pomoc. Írán požadavky odmítl s tím, že se země nemá vměšovat do jeho záležitostí.

Bahrámíovou zatkli na podzim 2009, kdy byla na návštěvě rodiny. Současně se zúčastnila protivládních demonstrací. Prokuratura tehdy uvedla, že ji zatkla za zločiny proti bezpečnosti.

Počet poprav v Íránu znepokojuje Evropskou unii. "Míra je alarmující," citovala AFP ministryni zahraničí EU Catherine Ashotonovou. Podle čísel z poloviny ledna v zemi popraví každých osm hodin jednoho člověka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video