Núrí Málikí

Núrí Málikí | foto: Reuters

V Iráku zatkli 35 ministerských úředníků, prý plánovali převrat

  • 22
Irácká protiteroristická jednotka zatkla během posledních tří dnů na 35 úředníků tamního ministerstva vnitra. Policie některé z nich obvinila z plánování státního převratu, údajně se snažili "oživit" někdejší vládní stranu Baas popraveného iráckého exprezidenta Saddáma Husajna.

Speciální jednotka, která podléhá přímo premiérovi Núrímu Málikímu, pozatýkala přes tři desítky lidí, mezi nimi i čtyři generály. Zdroje z iráckého ministerstva vnitra deníku New York Times potvrdily, že někteří úředníci byli v počátečním stadiu příprav státního převratu.

Část zatčených byla údajně napojena na skupinu Al-Avda, která se snaží o "vzkříšení" ilegální strany Baas, někdejší vládní strany Saddáma Husajna.

BAAS

Strana Baas vládla Iráku 35 let, většinou pod vedením Saddáma Husajna. Za tu dobu zemřely nebo byly pronásledovány desetitíse Iráčanů - mezi nimi i současný irácký předseda vlády Núrí Málikí. Po americké invazi v roce 2003 byla strana postavena mimo zákon.

Vysoce postavený představitel ministerstva vnitra řekl, že upláceli jiné důstojníky a snažili se je dostat je do svých řad. Policie při zátazích narazila i na vysoké finanční částky. Vyloučeno není ani další zatýkání.

Někteří zadržení úředníci bývali prý dokonce členy samotné strany Baas. Podle jednoho z policejních důstojníků, který si nepřál zveřejnit své jméno, jsou však nevinní.

Jsou to údajně dlouholetí úředníci, kteří spolu mají málo společného. "Ti, kteří ke straně Baas patřili, byli nevýznamní členové," řekl listu NY Times a prohlásil, že zatýkání bylo politicky motivováno.

Zemi čekají příští měsíc provinční volby a někteří kritici obviňují Málikího, že se zatýkáním snaží upevnit svou moc. Irácký premiér podle New York Times sice získal popularitu jako silný lídr, nicméně má málo spolehlivých politických spojenců.

A se snižujícím se vlivem Spojených států, které ho podporovaly, je v Iráku pro Málikího stále těžší bránit se politickým rivalům.


Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video