V Hebronu se střílelo

  • 3
Prudká přestřelka mezi izraelskými a palestinskými jednotkami se v noci na pátek strhla v rozděleném městě Hebron na západním břehu Jordánu. Ke střetu došlo poté, co palestinští ozbrojenci postřelili dva židovské osadníky. Informovali o tom očití svědkové.

"Město se otřásá," hlásil zpravodaj tiskové agentury Reuters, který citoval svědky, podle nichž několik izraelských tanků ostřelovalo pozice elitní palestinské jednotky Síla 17 v Hebronu. Tam žije na čtyři sta židovských osadníků v přísně střežených enklávách.

Střety propukly po incidentu u Kirjat Arby
Boj propukl poté, co Palestinci postřelili dva osadníky v nedaleké osadě Kirjat Arba. Podle mluvčího izraelské armády je stav jednoho z nich kritický. Podle palestinských zdrojů byli zraněni i dva palestinští policisté.

Šaron: Izrael bude na útoky odpovídat
Podle izraelského předsedy vlády bude Izrael okamžitě reagovat na palestinské útoky. "Politikou vlády je nyní odpovídat v terénu na palestinské útoky," prohlásil premiér židovského státu Ariel Šaron v Římě.

"Jde o to, abychom dali protivníkovi jasně na srozuměnou, že musí zaplatit cenu za tyto útoky," dodal. Tato nová strategie byla podle něj přijata na úrovni bezpečnostního kabinetu i vlády v posledních deseti dnech.

Izraelský premiér ale odmítl možnost, že by jeho země podnikla proti Palestincům rozsáhlý útok. "Odpověď musí být okamžitá a přesná," řekl. Upozornil ale, že izraelská odpověď nebude automatická.

Čtvrtek v režii nové strategie
Tato izraelská politika se projevila už ve čtvrtek, když izraelské tanky zahájily palbu na stanoviště palestinské policie v Nábulusu na západním břehu Jordánu. Stalo se tak poté, co palestinští ozbrojenci přepadli auto židovských osadníků - jednoho muže zranili těžce, ženu a dítě lehce. Izraelské kulky zabily jednoho Palestince.

Za měsíc od zahájení příměří zahynulo už 31 lidí
Počet lidí na obou stranách konfliktu zabitých od 13. června, kdy vstoupilo v platnost izraelsko-palestinské příměří, se po čtvrtku zvýšil na 31. Dvacet obětí byli Palestinci, 11 bylo Izraelců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video