Momčil Perišič dnes před haagským tribunálem večkerá obvinění.

Momčil Perišič dnes před haagským tribunálem večkerá obvinění. | foto: Profimedia.cz

V Haagu stanul generál, který měl na starosti Miloševičovy etnické čistky

  • 9
Před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii stanul někdejší srbský generál Momčil Perišič. Žaloba ho viní mimo jiné z toho, že plánoval a realizoval ostřelování Sarajeva a Záhřebu a napomohl přípravě masakru ve Srebrenici. Někdejší blízký spolupracovník Slobodana Miloševiče svoji vinu odmítá.

"Ve všech bodech obžaloby se cítím nevinný," prohlásil někdejší náčelník generálního štábu jugoslávské armády na začátku líčení.

Žalobce Mark Harmon poté ve své úvodní řeči prohlásil, že obžaloba dokáže, že Perišič byl klíčovým hráčem v plánu bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče na vytvoření etnicky čistého takzvaného Velkého Srbska, které mělo zahrnovat značné části Chorvatska a Bosny a Hercegoviny.

Řeč byla i o Mladičovi
Žaloba během dnešního stání přečetla přepis telefonických odposlechů z roku 1995 mezi Perišičem a bývalým jugoslávským prezidentem Zoranem Liličem.

V něm se domlouvali na dohodě, jejíž součástí měl údajně být i tehdejší francouzský prezident Jacques Chirac, jak zajistit, aby někdejší vojenský velitel bosenských Srbů Mladič nebyl dopraven k soudu v Haagu.

V rozhovoru oba muži uvedli, že s podporou Miloševiče a Chiraka, nabídnou Mladičovi záruky, že nebude zatčen, výměnou za propuštění dvou francouzských pilotů, kteří byli ve válce sestřeleni nad Sarajevem.

Přepis této konverzace se u soudu nečetl poprvé. Zazněl již v roce 2003 při soudu s Miloševičem. V té době Chirakův úřad kategoricky odmítl, že by Mladičovi takovou dohodu nabídl. Generál Mladič spravedlnosti stále uniká. - přečtěte si V Srbsku se znovu spekuluje o Mladičově dopadení

Perišičovi hrozí doživotí
Čtyřiašedesátiletý srbský exgenerál, který se tribunálu vzdal dobrovolně v roce 2005, se má zodpovídat ve 13 bodech obžaloby, mezi nimiž jsou i obvinění z napomáhání a usnadňování vražd či pronásledování civilního obyvatelstva.

Žalobci ho viní mimo jiné z toho, že se podílel na plánování a realizaci dělostřeleckého ostřelování Sarajeva, při němž zahynuly tisíce civilistů, a že nezahájil vyšetřování svých podřízených, kteří se mohli podílet na ostřelování Záhřebu.

Penzionovaný generál rovněž čelí obvinění, že napomohl přípravě zločinů spáchaných na muslimském obyvatelstvu Srebrenice a že neprošetřil roli svých podřízených v této věci. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až doživotní trest. Tomu nyní v Haagu čelí i někdejší bosenskosrbský předák Radovan Karadžič. - přečtěte si Karadžič opět stanul před haagským tribunálem. Bude čelit nové žalobě

. KDO JE MOMČIL PERIŠIČ

- Perišič byl náčelníkem generálního štábu armády srbsko-černohorské Jugoslávie od srpna 1993 do listopadu 1998. Na začátku 90. let také patřil k blízkým spolupracovníkům tehdejšího srbského prezidenta Slobodana Miloševiče.

- Pak se ale přidal na stranu opozičního hnutí, které Miloševiče v roce 2000 odstavilo od moci. Ve vládě Zorana Djindjiče později zastával post vicepremiéra, z nějž odstoupil v roce 2002 kvůli podezření ze špionáže ve prospěch USA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video