Ptakoještěr Nemicolopterus crypticus

Ptakoještěr Nemicolopterus crypticus | foto: Profimedia.cz

V Číně žil kdysi bezzubý ptakoještěr velký jako vrabec

  • 3
Dosud neznámý druh ptakoještěra objevili vědci na severovýchodě Číny. Drobný bezzubý živočich byl velký jako vrabec a oblast obýval přibližně před 120 miliony let. Přes svou velikost byl příbuzným desetimetrových létajících ještěrů, kteří se živili rybami.

Létající ještěr Nemicolopterus crypticus, který žil v jinanových lesích, byl velký jako dnešní vrabec. Jeho křídla měla rozpětí 25 cm, tento druh patří k nejmenším ptakoještěrům, kteří kdy obývali naši planetu. Pro srovnání měl létající ještěr, který žil v pozdním období křídy, rozpětí křídel 10 metrů a živil se rybami.

Ptakoještěr Nemicolopterus crypticusOd svých příbuzných pterosaurů se liší tím, že byl bezzubý a měl zahnuté drápy, kterými se zachytával na větvích. Podle týmu čínsko-brazilských vědců žil malý ptakoještěr v nejvyšších patrech pravěkého pralesa a živil se hmyzem.

Vědci byli nadšeni, protože objevy zkamenělin ptakoještěrů jsou velmi vzácné, objev nového druhu ještě více. Autor hlavní vědecké zprávy Siao-lin Wang o novém létajícím ještěrovi řekl serveru mongaby.com: "Tento pterosaurus je nejmenším druhem ptakoještěra bez zubů, kterého zatím známe. Během podrobného popisu jsme zjistili, že zkamenělé kosti patří mladému jedinci. Ovšem ne právě vylíhlému."

Vědci v posledním čísle časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences upozorňují na to, že objev druhu Nemicolopterus crypticus přispěje k pochopení vývoje ptakoještěrů, kteří vládli pravěkému vzduchu v období před 230 miliony let až do doby před 65 miliony let. "Otevírá novou kapitolu v dějinách evoluce pterosaurů," řekl brazilský paleontolog Alexander Kellner.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video