Je také ohrožena? Velká čínská zeď se táhne asi 6 700 kilometrů a prý ji ničí eroze, turisté a před pár lety i lidé chtiví zlata

Je také ohrožena? Velká čínská zeď se táhne asi 6 700 kilometrů a prý ji ničí eroze, turisté a před pár lety i lidé chtiví zlata | foto: ESO travel

V Číně mizí starověké památky, ustupují prý moderní výstavbě

  • 28
V Číně zmizelo v posledních letech na 44 tisíc starověkých chrámů, ruin a dalších kulturních památek. Zhruba čtvrtina těch, co přežily, jsou v dezolátním stavu. Na svém webu to píše televize BBC s odkazem na čínské úřady, které stav kulturního dědictví země zkontrolovaly po více než dvaceti letech.

Historické památky mizí, protože mnoho z nich nikdo nechrání a byly zdemolovány kvůli novým stavebním projektům, uvedl Liou Siao-che, zástupce ředitele Státního úřadu pro kulturní dědictví. Konkrétní památky, které zmizely, ale nejmenoval.

Nejhůře postižená je provincie Ša-an-si, kde se nachází i světoznámí terakotoví válečníci. Ze statistiky vyplývá, že v této oblasti zaniklo až 3 500 kulturních památek. Celkem jich zmizelo po celé Číně na 44 tisíc, na druhou stranu zhruba 700 tisíc jich stále stojí.

Televize BBC dále připomněla, že i třeba Velká čínská zeď je ohrožena erozí, turisty nerespektujícími pravidla a vesničany, kteří si vybírají vlastní ilegální poplatky za vstup na historickou stavbu. Před dvěma roky ji také údajně poškodili lidé, kteří v jejích zdech hledali zlato.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video