Salvatore Crisafulli

Salvatore Crisafulli | foto: Reuters

V bezvědomí jsem slyšel a rozuměl okolí, tvrdí Ital

  • 17
"V bezvědomí jsem slyšel, co se kolem děje. A rozuměl jsem tomu," tvrdí 38 letý Ital, který se probudil po dvou letech v kómatu. Otec čtyř dětí Salvatore Crisafulli popisuje svůj případ jako "zázrak", který dokazuje, že takzvané ztracené případy nejsou beznadějné.

Jeho uzdravení nejspíš posílí přesvědčení těch Italů, kteří jsou proti ukončení života pacientům v bezvědomí. "Doktor řekl, že nejsem  při smyslech, ale já jsem rozuměl všemu a plakal z beznaděje," uvedl Crisafulli, který se zotavuje na Sicílii.

Crisafulli je přirovnáván k Terri Schiavové, ženě z americké Floridy, která měla poškozený mozek. Zemřela v březnu poté, co jí lékaři odebrali výživovou trubici. - více zde

Ital se z kómatu probudil před třemi měsíci, ale mluvit začal až nyní. "První slovo, které ze sebe dostal bylo "Mamma," sdělila jeho matka novinářům.

Salvatore Crisafulli už asi nikdy nebude stejný jako před nehodou, jeho matka upozornila například na jeho slabou schopnost hovořit. "Můj bratr mluví a pamatuje si. Nepředpokládám, že bude takový, jaký býval, ale stejně je to zázrak," uvedl Crisafulliův bratr Pietro.

Zprávy o jeho uzdravení zasáhly Itálii ve stejnou chvíli, kdy národní bioetická komise hájila povinnou péči pro pacienty v bezvědomí. Odpůrci argumentují tím, že k udržení těchto pacientů při životě je potřeba mimořádná lékařská péče.

"Vyživování pacienta v bezvědomí přes trubici není lékařský zákrok," řekl prezident komise Francesco D´Agostino.  "Je to jako dát láhev právě narozenému dítěti, které nemůže být živeno svou matkou... Také reflektujeme případ Shiavové. Tu ženu nechali, aby zemřela hlady."

Kauzu Terri Schiavové Itálie bedlivě sledovala. Římskokatolická církev požadovala po lékařích, aby pokračovali v jejím vyživování. Papež Jan Pavel II. zemřel dva dny po Schiavové a Vatikán přirovnal americký federální, který nařídil odebrání výživy, k "popravčímu tribunálu".

ČLÁNKY iDNES O PŘÍPADU TERRI SCHIAVOVÉ
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video