Poklidnou atmosféru jednoho z nejsvětějších křesťanských míst narušily svářící

Poklidnou atmosféru jednoho z nejsvětějších křesťanských míst narušily svářící se úklidové čety dvou církví. | foto: Profimedia.cz

V betlémské bazilice Narození Páně se popraly církevní úklidové čety

  • 16
Potyčka mezi úklidovými četami řecké ortodoxní církve a arménské apoštolské církve vypukla v betlémské bazilice Narození Páně. S pomocí košťat a pěstí si každá z nich hájila hranice svého svěřeného území. A to tak urputně, že museli zasáhnout policisté.

V bazilice, která patří k nejpietnějším místům křesťanství, se porvalo na sto kněží a mnichů hlásících se k řecké ortodoxní církvi a k arménské apoštolské církvi. Halas byl tak velký, že do budovy vtrhli policisté a s pomocí obušků obnovili klid.

Policejní podplukovník Chálid Tamímí prohlásil, že je to pro jeho lidi "směšný problém, jaký musí řešit každý rok". "Už je všechno v pořádku, nikoho jsme nezatkli, protože všichni zúčastnění byli boží služebníci," řekl.

Bazilika stojí na místě, na němž se podle křesťanské víry narodil Ježíš Kristus a k němuž každoročně o Vánocích směřují poutníci z celého světa. První křesťanská stavba zde vznikla ve 4. století, když císař Konstantin Veliký na podnět matky Heleny nechal postavit baziliku na místě původní pohanské svatyně.

Do dnešní podoby ji pak nechal v první polovině 6. století přestavět císař Justinián. O správu se dělí římskokatolický, řecký ortodoxní a arménský ritus. Hádku může vyvolat sebemenší překročení dohodnutých hranic.

Období velké očisty, která předchází oslavám ortodoxních křesťanů, bývá zvlášť citlivé. V pravoslavné tradici připadá svátek narození Krista na 7. ledna.

Město Betlém leží jižně od Jeruzaléma.

Město Betlém leží jižně od Jeruzaléma.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video