Vstup do tábora Osvětim - Březinka. | foto: Profimedia.cz

V berlínském bytě se našly původní plány koncentračního tábora Osvětim

  • 315
Při vyklízení soukromého bytu v německém Berlíně se našly původní stavební plány nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Dohromady 28 výkresů v měřítku 1:100 pochází z let 1941 a 1943 a jsou opatřeny razítkem "ředitelství Waffen-SS a policie pro výstavbu".

O nálezu informoval německý týdeník Bild, který také uveřejnil kopie dokumentů. Neupřesnil ale, kde a kdy byly tyto materiály nalezeny, ani kdo je našel.

Některé plány jsou údajně podepsané samotným Heinrichem Himmlerem, šéfem gestapa a vůdcem SS. Ostatní nesou podpisy jiných vysokých představitelů SS.

Osvětim / Auschwitz

Byl to největší koncentrační a vyhlazovací tábor na polském území. Zemřelo v něm přes 1,1 miliónu lidí, nejvíce, asi 960 tisíc Židů, 75 000 Poláků, 19 000 Romů. Tábor měl vypracovaný celý systém vyhlazovacích metod, od aktivního vraždění, teroru, nedostatku potravin a vody, sociální péče, což mělo mít za následek šíření infekčních nemocí až po vyhlazování v plynových komorách.

V reprodukovaných dokumentech je osvětimský koncentrační tábor označován jako tábor válečných zajatců. Jeden z plánů ale zřetelně zobrazuje plynovou komoru, která je tak i označena a má rozměry 11,66 na 11,20 metru.

Tento plán nakreslil 8. listopadu 1941 "vězeň č. 127", napsal Bild. V té době už byly v plném proudu pokusy s hromadným zabíjením lidí pomocí plynu cyklon B. - čtěte Konečně česky vyšly zápisky kata z Osvětimi

V ostatních dokumentech je zakreslen například vstup do tábora Osvětim-Březinka, kde byly lidé vyvražďováni, nebo první krematorium. Pět čtverců na něm označuje budoucí kremační pece.

V německém bytě se našly původní plány koncentračního tábora v Osvětimi. (9. listopadu 2008)

Ředitel německých federálních archivů Hans-Dieter Kreikamp na dotaz týdeníku řekl, že jde o nález mimořádného významu. "Je to autentický důkaz systematicky plánované genocidy Židů v Evropě," prohlásil.


Nacistův archiv vydal dosud neznámé snímky Osvětimi

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz) byl největším německých vyhlazovacím táborem za 2. světové války. V roce 1940 ho nechal postavit Heinrich Himmler v bývalých kasárnách rakouské a později polské armády.

O rok později začala výstavba Osvětimi II - Březinka (Birkenau). V táboře zemřelo přes 1,1 milionu lidí, z toho asi 960 tisíc Židů. Celkem bylo za války vyvražděno asi šest milionů Židů.

Před dvěma lety si Poláci u OSN vymohli, aby pro se tento tábor používal název "Bývalý německý nacistický tábor Auschwitz". Varšava se tím chce jasně vymezit proti této části historie země. Vadilo jí, že se v souvislosti s táborem příliš často mluví o "polských plynových komorách" nebo o "polském táboru".

Vězni v koncentračním táboře Osvětim

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video