V Bagdádu pokračuje normální život

- Život jakoby dnes v Bagdádu nabral normální směr, a to i přesto, že americký a britský útok si vyžádal oběti a poškodil několik budov, konstatovala agentura AFP. Jak každý jiný den děti šly s taškami do školy a dospělí čekali na zastávkách autobusů při cestě do zaměstnání. Doprava na hlavních obchodních třídách zůstala stejná, restaurace zahájily provoz ve všední otevírací dobu.
Na chodnících se nicméně vytvořily skupinky diskutujících o nočních událostech a čtoucích ranní tisk.
V ulicích se také objevila vojenská vozidla s namontovanými kulomety a hlídkují milicionáři vládní Socialistické strany arabské obrody (BAAS). Před benzínovými pumpami se vytvořily dlouhé fronty aut.
Sloup černého dýmu tyčící se nad jihovýchodními čtvrtěmi Bagdádu, který je vidět z centra, připomíná, že tato oblast byla bombardována. Přesto úřady oficiálně neupřesnily původ kouře.
Většina ze 4,5 miliónu obyvatel Bagdádu prožilo bezesnou noc, přestože jsou na války již zvyklí. Irák již prošel osmiletým konfliktem s Íránem v letech 1980 až 1988, válkou v Perském zálivu a několika vzdušnými údery Spojených států od roku 1991.
Raketové ostřelování Bagdádu skončilo v 6:30 místního času, někteří obyvatelé předměstí však uvedli, že slyšeli krátce trvající sérii výbuchů z východní a západní části města ještě v 9:30.
Irácký rozhlas vysílá po celý den vlastenecké písně, některé provolávající slávu prezidentovi Saddámu Husajnovi. "Jas tvého ducha vytyčil národu cestu k zářivé budoucnosti," zní jeden z refrénů.
O situaci v provinciích nebyla poskytnuta oficiálními sdělovacími prostředky žádná informace.
Podle částečné bilance vycházející z údajů z jediné nemocnice zahynulo při útoku pět civilistů a 30 jich utrpělo zranění. Podle irácké agentury INA při úderu "podlých útočníků" vybuchly v Bagdádu dvě rakety, které způsobily značné materiální škody a zranily desítky lidí včetně dvou dětí.
První střela explodovala uprostřed ulice ve čtvrti Karradá Dachil, kde vyhloubila kráter o hloubce dvou a půl metru a o šířce pěti metrů. Výbuch poškodil okolní domy a obchody.
Druhá raketa zasáhla dům ve čtvrti Adl, ve kterém zranila všechny její obyvatele včetně téměř dvouletého chlapce a devítileté holčičky, uvedla agentura INA. Několik domů se v důsledku této exploze zřítilo.
Podle amerických vojenských zdrojů byly vypáleny na Irák stovky raket s plochou dráhou letu v rámci operace "Pouštní liška", které se účastnila také americká a britská vojenská letadla.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Raketa, Zaměstnání

Video