Už zase? No a co, jeho éra stejně skončila, soudí Rusko

P r a h a, M o s k v a - Zprávy o obtížích Borise Jelcina ještě nedávno děsily politiky a hýbaly trhy na opačné straně zeměkoule. Dnes již příliš vzrušení nevyvolávají. Není to jen věc zvyku. Svět i Rusko již hledí Jelcinovi za záda a soustřeďují se na to, jaká doba přijde po něm.

"Jen se tím zvyšuje pravděpodobnost, že z funkce odejde před koncem období v roce 2000," shrnul dopad další hospitalizace západní diplomat působící v Moskvě.
"Špatný stav prezidenta pro nás není žádnou novinkou," poznamenal včera vůdce vlivných komunistů Gennadij Zjuganov, muž, který by sám rád usedl na křeslo vládce Kremlu s dalekosáhlými pravomocemi. "Od roku 1995 nebyl Jelcin schopen pracovat v kuse po jediný celý týden," dodal kriticky.
Nepochybně, chorobopis Borise Jelcina je velmi dlouhý. V minulosti se státník dokázal několikrát vrátit a energicky dokázal, že to je stále on, kdo tahá za nitky. Tentokrát však velkolepý návrat již nikdo nečeká. Ani Kreml se nesnaží popírat, že stvořitel nového Ruska se stále více stahuje do pozadí a do klíčových otázek již téměř nezasahuje. Zemi, která dál zápolí s těžkou krizí, spravuje premiér Jevgenij Primakov.
Mění se i přístup Západu: pro velkou část tamních politiků znamenal donedávna Jelcin stabilitu, i přes všechny chyby. Rusko bez něho bylo synonymem neznámého, a tedy nebezpečného území.
Tato logika přestává platit. "Nejlepší věcí pro trhy by nyní byly předčasné volby," popsal agentuře Reuters pohled ekonoma burzovní analytik Peter Boone.
Stále více odborníků se přiklání k podobnému pohledu v případě politiky a volby nové hlavy státu. Logika je prostá: země vstupuje do klíčového období změn, které ovlivní směřování Ruska na počátku příštího století. Možnosti prezidenta ovlivnit tuto dobu jsou omezené. Měl by tedy odstoupit, tvrdí část komentátorů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Boris Jelcin

Video