Při útoku v německém Würzbugu zemřelo několik lidí, několik jich je zraněných....

Při útoku v německém Würzbugu zemřelo několik lidí, několik jich je zraněných. (25. června 2021) | foto: AP

Volal Alláhu akbar. Němci stále hledají důkazy o motivu vraha tří lidí

  • 123
Po útoku nožem v německém Würzburgu, při kterém pachatel původem ze Somálska zabil tři ženy a sedm dalších lidí zranil, zatím policejní vyšetřovatelé nenašli žádný důkaz o islamistickém motivu. Zároveň však uvedli, že „takové pozadí je zřejmé“. Odborný psychiatrický posudek má teprve objasnit, zda byl útočník během zločinu příčetný.

Podle mluvčího německé kriminálky je otázkou, zda byl  pachatel zapojen do nějaké teroristické organizace. V místě, kde Somálec bydlel, policie nenašla „zatím žádné důkazy o islamistickém nebo extremistickém motivu“, uvedla v úterý německá televize ARD.

Očití svědci přitom vypověděli, že když muž v pátek zaútočil na několik lidí, zakřičel dvakrát „Alláhu Akbar“, tedy Bůh je veliký. Později v nemocnici o svých činech hovořil jako o „džihádu“, tedy o své „svaté válce“.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann oznámil, že vyšetřovatelé vyhodnocují data ze dvou mobilních telefonů, které byly v bydlišti podezřelého nalezeny. To by mohlo poskytnout další indicie.

Čeká se i na zprávu psychiatra, který má určit, zda a nakolik byl pachatel při útoku příčetný. Ví se totiž o něm, že v minulosti trpěl psychickými problémy. To rozhodne, zda půjde muž na léčení nebo bude souzen. Je obviněn z trojnásobné vraždy, pokusu o vraždu  a úmyslného ublížení na zdraví.

Muž zaútočil v pátek v obchodním domě a jeho okolí v centru Würzburgu, zabil tři ženy, dalších sedm zranil, mezi nimiž je i jedenáctiletá dívka.

Čtyřiadvacetiletý pachatel žil v městské ubytovně pro bezdomovce ve Würzburgu. Ve městě se vyskytoval od roku 2019. Do Německa imigroval v roce 2015. V žádosti o azyl uvedl, že uprchl před teroristickou organizací Al-Šabáb.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video