V obchodě na Novém Zélandu pobodal útočník pět lidí. Policie ho zadržela

  • 38
Pět zraněných si vyžádal útok v supermarketu ve městě Dunedin na Novém Zélandu. Muž zde začal bodat lidi nožem. Policie útočníka zadržela a vzala do vazby. Mezi zraněnými jsou dva zaměstnanci obchodu. Podle premiérky Jacindy Ardernové není motiv útoku zatím jasný. Policie ale nemá žádné důkazy, svědčící o tom, že by šlo o terorismus.

„Není nutné říkat, že takový útok je nesmírně znepokojivý. Chci vyjádřit uznání odvaze kolemjdoucích, kteří podle prvních zpráv zasáhli na ochranu svého okolí,“ řekla premiérka Jacinda Ardernová s tím, že motiv útoku zatím nebyl zjištěn. 

Podle Ardernové bylo pět lidí převezeno do nemocnice v Dunedinu s bodnými či jinými zraněními. O jejich stavu zatím nejsou podle AP podrobnější zprávy.

Očití svědci řekli místním médiím, že při útoku vypukl v obchodě chaos, lidé křičeli a utíkali k východům. Někteří zákazníci se ale pokusili útočníka zadržet.

„Jsme šokováni a zdrceni událostmi, ke kterým došlo v našem obchodě Dunedin Central Store dnes odpoledne,“ uvedl řetězec Countdown, kterému obchod patří. Dodal, že prioritou je péče o zraněné zaměstnance a o zákazníci, kteří se jim snažili pomoci, jakož i o zaměstnance, otřesené krajně traumatickým zážitkem. Policie uvedla, že podrobnosti o incidentu zveřejní později.

Dunedin leží na východním pobřeží Jižního ostrova Nového Zélandu, kde je po Christchurchi druhým největším městem. Dunedin má podle dostupných údajů více než 126 000 obyvatel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video