Útočník vyvraždil v Kašmíru rodinu

  • 2
Indický stát Džammú a Kašmír nadále zůstává rozbuškou indicko-pákistánského konfliktu. Neznámý ozbrojenec tam ráno postřílel dvanáctičlennou rodinu včetně osmi dětí. Pachatel zaútočil v hornaté oblasti poblíž Mendharu u pákistánských hranic, kde žijí především muslimové. Motivy vraždění jsou zatím nejasné.

Muslimští civilisté se stávají terčem útoku kašmírských extremistů v případě, že je u nich podezření, že pracují pro indické bezpečnostní síly, píše BBC.

Zatímco indická policie tvrdí, že motivy činu nejsou známy, sdružení patnácti kašmírských militantních uskupení viní z vraždění indickou bezpečnost.

V neděli večer zahynula při přestřelce rebelů s indickými vojáky v oblasti Radžourí jedna žena a další člověk byl zraněn. Za posledních 24 hodin bylo při různých potyčkách na území Kašmíru zabito osm rebelů a jeden indický voják.

Nukleární mocnosti Indie a Pákistán se ocitly na pokraji války poté, co v prosinci muslimští extremisté zaútočili na indický parlament v Dillí.

Jablkem sváru mezi Indií a Pákistánem je právě Kašmír. Dillí si přeje aby se Islámábád zavázal, že zúčtuje s islámskými milicemi, které používají pákistánského území jako nástupiště pro útoky v Kašmíru.

Od začátku separatistické revolty, která v Kašmíru propukla v roce 1989, zde přišlo o život přes 30 tisíc lidí.

Džammú a Kašmír je jediným indickým státem, který většinou obývají muslimové. Islámábád tvrdí, že kašmírskému lidu poskytuje v jeho boji za sebeurčení morální a diplomatickou pomoc.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video