Reklama v New Yorku na zvláštní vydání magazínu Time krátce po dopadení bin Ládina (3. května 2011)

Reklama v New Yorku na zvláštní vydání magazínu Time krátce po dopadení bin Ládina (3. května 2011) | foto: AP

Usáma chtěl, aby jeho děti žily v míru na Západě, tvrdí teroristův švagr

  • 133
Terorista Usáma bin Ládin doporučil svým dětem, aby šly studovat do Evropy nebo Spojených států a žily tam v míru. Britskému nedělníku The Sunday Times to řekl jeho švagr Zakaria al-Sadáh. Bývalý šéf al-Káidy podle něj také svým potomkům kladl na srdce, aby se neúčastnili po jeho vzoru džihádu, svaté války.

Zakaria al-Sadáh je bratrem Amal al-Sadáhové, páté ženy Usámy bin Ládina, která s teroristou žila v jeho sídle v pákistánském městě Abbotabád. Bin Ládinův život tam loni v květnu ukončilo speciální americké komando Navy Seals. Manželku Amal přitom Američané postřelili do kolene, když se zřejmě snažila manžela krýt (více o Amal al-Sadáhové čtěte zde).

Bin Ládin a rodina

Usáma bin Ládin se poprvé oženil v roce 1974, tedy v sedmnácti letech. S Najvou Ghanemovou se rozvedli ještě před 11. září 2001. Rozvodem skončilo i jeho druhé manželství s Chadíjou Šarifovou. Další tři ženy Chairjach Sabaarová, Siham Sabarová a Amal al-Sadahová s ním žily až do jeho smrti v roce 2011. Některé zdroje uvádí, že byl ženatý i s šestou ženou, jejich manželství mělo být anulováno krátce po svatbě. Bin Ládin měl s manželkami 20 až 26 dětí.

Zdroj: Wikipedia.org

Zatímco tělo arciteroristy členové komanda odvezli, jeho tři manželky a devět dětí tam nechali. Od té doby je drží za zámkem pákistánská rozvědka ISI v třípokojovém bytě v Islamabádu, řekl britskému listu al-Sadáh s tím, že se svou sestrou se nedávno mohl vůbec poprvé od květnové razie setkat.

Šéf teroristické sítě al-Káida, který byl kvůli útokům na Spojené státy z 11. září 2001 nejhledanějším mužem planety, podle něj na své mladší děti naléhal, aby šly studovat na univerzity na Západě a žily tam v míru.

11. září a dopad na rodinu

Amal prý nyní popsala, jak bin Ládin litoval dopadu, jaký na jeho rodinu mělo 11. září, při kterém v USA zemřelo na tři tisíce lidí. "Musíte studovat, žijte v míru a nedělejte to, co dělám já, nebo co jsem udělal," naléhal podle al-Sadáha na své potomky, aby se nevydali cestou svaté války.

"Řekl svým dětem a vnukům: Jděte do Evropy a Ameriky a získejte dobré vzdělání," tvrdí al-Sadáh. List The Sunday Times podotkl, že bin Ládin vystudoval univerzitu v saúdskoarabské Džiddě a měl bratry, kteří chodili na Harvard, University of Southern California v Los Angeles a Tufts University v Bostonu.

Bin Ládinovy děti dle něj zůstávají po loňské razii amerického komanda stále traumatizovány, nejhůře je prý na tom dvanáctiletá dcera Safíja. Tři teroristovy manželky (Amal, Chairjach a Siham Sabár) se dle al-Sadáha na protest jejich uvěznění pákistánskou tajnou službou uchýlily k hladovce.

Islámábád trojici bin Ládinových žen podezřívá, že zatajují informace o tom, jak si nejhledanější muž světa zařídil poměrně pohodlný život ve městě, kde má sídlo i pákistánská armáda. Žil tam nepozorovaně několik let a objevila se i podezření, že o něm pákistánské tajné služby věděly a kryly ho.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video