Shromáždění na podporu volného držení zbraní v texaském Austinu.

Shromáždění na podporu volného držení zbraní v texaském Austinu. | foto: AP

Texas umožní nosit pistoli bez průkazu i prověrky, rozhodli zákonodárci

  • 242
Republikány kontrolovaný parlament Texasu v pondělí schválil zákon, který by umožnil obyvatelům druhého nejlidnatějšího státu USA skrytě nosit pistole bez jakéhokoli průkazu či absolvování bezpečnostní prověrky. Guvernér Greg Abbott slíbil, že opatření podepíše. Texas směřuje k odstranění jedné ze svých posledních větších restrikcí na držení zbraní.

Návrh kritizují zastánci kontroly zbraní, ale i představitelé bezpečnostních složek, kteří se obávají, že uvolnění pravidel ohrozí policii i veřejnost. 

Podle agentury Reuters bylo nakonec ve světle těchto výhrad ze znění odstraněno ustanovení, které by bránilo policii vyslechnout podezřelého čistě na základě skutečnosti, že u sebe má zbraň.

Texas patří už nyní ke státům s nejméně přísnými regulacemi držení zbraní a místní zákony umožňují lidem bez licence nosit na veřejnosti dlouhé střelné zbraně, píše AP. 

Podle úpravy odeslané guvernéru Abbottovi by mohli obyvatelé od věku 21 let bez průkazu, absolvované kontroly i tréninku nosit ruční střelné zbraně. Podmínkou je, že nesmí mít v záznamech právní překážku pro držení zbraně jako například odsuzující verdikt za těžký zločin.

Američané nakoupili rekordních 17 milionů zbraní. Bojí se o své bezpečí

Podporovatelé uvádí, že zákon umožní Texasanům lépe se bránit při pobytu na veřejnosti a zároveň odstraní zbytečné překážky v uplatňování práva držet zbraň zakotveného v druhém dodatku americké ústavy.

Opatření podporuje i lobbistická skupina Národní asociace držitelů zbraní (NRA), která jej vyzdvihla jako nejvýznamnější úpravu týkající se zbraní v dějinách Texasu.

Až její přijetí podpisem stvrdí guvernér Abbott, stane se Texas podle NRA 21. americkým státem, v němž v jisté podobě platí možnost bez průkazu nosit skrytou zbraň. 

Nový zákon nebrání firmám zakázat nošení zbraní ve svých areálech, zároveň zůstává v platnosti povinnost prověrek u jistých prodejů zbraní plynoucí z federálního práva, podotýká AP. Samotný Texas kontroly u soukromého prodeje nevyžaduje.

ANALÝZA: Proč se Američané tolik střílejí? Problém není v hlavni, ale v hlavě

Stát s necelými 30 miliony obyvatel své zákony uvolňuje poté, co se na jaře v USA za série případů masového zabíjení střelnou zbraní opět zvedla vlna volání po tvrdších regulacích. 

Příčinou byly mimo jiné březnové útoky ve státech Georgia a Colorado, při nichž zemřelo osm, respektive deset lidí. 

V uplynulých letech stejné debaty vyvolaly ještě krvavější incidenty ve škole ve floridském Parklandu nebo v texaském El Pasu, kde v roce 2019 střelec s poloautomatickou zbraní zabil 23 lidí.

3. srpna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video