Jedna z částí již stojícího plotu na hranicích Spojených států a Mexika (9.11....

Jedna z částí již stojícího plotu na hranicích Spojených států a Mexika (9.11. 2016) | foto: AP

Sněmovna dala Trumpovi peníze na mexickou zeď, musí to ale schválit i Senát

  • 75
Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek schválila návrh zajišťující dočasné financování vlády, do kterého zahrnula peníze požadované prezidentem Donaldem Trumpem na stavbu zdi na mexické hranici. Protože v Senátu má kvůli odporu demokratů návrh malou šanci na přijetí, existuje podle amerických médií hrozba omezení provozu federálních úřadů.

Hlasuje se ještě v původním složení obou komor, v novém složení daném listopadovými volbami Kongres zasedne až v lednu. Republikáni tedy mají při hlasování stále většinu v obou komorách, přičemž ve stočlenném Senátu mají 51 hlasů.

Ve sněmovně republikáni vyslyšeli přání prezidenta, který požadoval zařadit do návrhu zákona o vládních financích pět miliard dolarů (114 miliard korun), jež chce vydat na stavbu zdi bránící migrantům z Latinské Ameriky nelegálně vstupovat na území Spojených států.

Sněmovna návrh ve čtvrtek schválila poměrem hlasů 217 ku 185. Nyní se k němu bude muset vyslovit Senát, který návrh zajišťující dočasné financování vlády do 8. února schválil již ve středu výraznou většinou hlasů, ovšem bez dodatku týkajícího se zdi.

„Řekl jsem svůj názor velmi jasně: jakékoli opatření k financování vlády musí zahrnovat bezpečnost hranice,“ sdělil Trump ve čtvrtek. Verze rozpočtu, o níž hlasovala Sněmovna, zahrnuje 5,7 miliardy dolarů k financování zdi na mexické hranici a 7,8 miliardy dolarů na financování následků katastrof.

21.prosince 2018 v 04:13, příspěvek archivován: 21.prosince 2018 v 09:50

Thank you to our GREAT Republican Members of Congress for your VOTE to fund Border Security and the Wall. The final numbers were 217-185 and many have said that the enthusiasm was greater than they have ever seen before. So proud of you all. Now on to the Senate!

Protože republikáni v Senátu mají pouze těsnou většinu a nikoli 60 hlasů ze 100, které by potřebovali k překonání procedurálních překážek, očekávají média při předpokládaném jednohlasném odporu demokratů neúspěch návrhu. „Všichni vědí, že návrh, který je na stole ve Sněmovně, Senátem neprojde,“ sdělil šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer.

Někteří prezidentovi stoupenci Trumpovi vyčítají, že neplní svůj slib o výstavbě zdi. Další pak rozhodli vzít věci do vlastních rukou a založili sbírku GoFundMe, s jejíž pomocí chtějí pro výstavbu získat miliardu dolarů. V prvních třech dnech se jim podařilo shromáždit devět milionů dolarů. Veterán z irácké války Brian Kolfage řekl, že peníze se dají získat, když všichni Trumpovi voliči poskytnou 80 dolarů.

Vládě dojdou dosavadní finance v pátek o půlnoci amerického času (v sobotu V 6:00 SEČ). Poté bude nutné omezit či přerušit provoz některých úřadů. Zatímco demokraté za to viní prezidenta, který je podle nich kvůli zdi ochoten paralyzovat vládu, Trump označuje demokraty za nezodpovědné politiky odmítající ochránit Američany před uprchlíky.

Trump měl zahájit čtrnáctidenní sváteční volno ve své floridské rezidenci Mar-a-Lago, avšak pokud bude kvůli odmítnutí návrhu omezen provoz vlády, má zůstat v Bílém domě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video