ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

USA vetovaly rezoluci OSN kvůli sporu o vracení islamistů do zemí původu

  • 416
Spojené státy v úterý vetovaly v Radě bezpečnosti OSN rezoluci o islámských radikálech. Rezoluce vyzývá státy, na jejichž území se vyskytují bývalí bojovníci organizací jako Islámský stát (IS), aby je postupně začleňovaly do společnosti. Zbylých 14 členů Rady pro rezoluci hlasovalo. Spojeným státům se nelíbilo, že text nezahrnuje požadavek repatriace islamistů.

Navrhovatelem byla Indonésie, která je nestálým členem rady a nyní jí předsedá. Mnoho radikálních bojovníků je z ciziny a jsou nyní ve věznicích, hlavně v Iráku a Sýrii. Text požaduje pomoc rodinám těchto lidí.

Francie už nebude přijímat imámy z ciziny, rozhodl prezident Macron

USA jsou dlouhodobě v konfliktu se svými evropskými spojenci, protože chtějí, aby si země, odkud radikálové pocházejí, vzaly tyto lidi zpět a postavily je před soud. Evropské státy poukazují na obtížnost dostat se k dostatku důkazů a také na odpor veřejnosti vůči návratu zradikalizovaných lidí. 

Dalším důvodem neochoty k repatriaci jsou bezpečnostní obavy. Rezoluce, o níž se dnes hlasovalo, navrhovala, aby země umožnily návrat dětí radikálů podle země původu, avšak na základě posouzení jednotlivých případů. 

Velvyslankyně USA při OSN Kelly Craftová k návrhu rezoluce, jež byla zamýšlena jako posílení mezinárodního postupu proti terorismu, řekla, že je „horší než všechny rezoluce vůbec“. „Neobsahuje odkaz na první a zásadní krok, na repatriaci do zemí původu nebo podle národnosti“ dotyčných, řekla Craftová. Dodala, že „se USA nebudou podílet na takové cynické frašce“.

V Sýrii jsou desítky tisíc radikálů a jejich příbuzných ve věznicích střežených spojenci USA - kurdskými oddíly, které pomohly porazit IS. Mluvčí britského ministerstva zahraničí sdělil, že Británie lituje, že rezoluce nebyla přijata.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video