Kolem demokratické senátorky za Kalifornii Dianne Feinsteinové je ochranná...

Kolem demokratické senátorky za Kalifornii Dianne Feinsteinové je ochranná bublina jejích asistentů a asistentek. (11. května 2023) | foto: Profimedia.cz

Zemřela nejstarší senátorka USA, i přes chabé zdraví úřadovala přes 30 let

  • 49
Zemřela dlouholetá americká demokratická senátorka Dianne Feinsteinová, která v Kongresu přes 30 let zastupovala stát Kalifornie. Informoval o tom v pátek deník The New York Times s odvoláním na rodinu. Feinsteinová byla nejstarší členkou Senátu, v poslední době se potýkala se zdravotními problémy, kterými byly podle médií například výpadky paměti a mozková encefalitida.

Feinsteinová byla jednou z nejznámějších tváří v Demokratické straně, její kariéra byla dlouhá, pozoruhodná a v mnohém převratná. Během ní se například v Senátu snažila prosadit přísnější kontrolu zbraní, věnovala se otázkám ochrany životního prostředí nebo přístupu k umělému přerušení těhotenství.

„Dianne Feinsteinová byla hned od začátku ikonou pro ženy v politice,“ říká bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů a dlouholetá přítelkyně Feinsteinové Nancy Pelosiová.

„Stala se legendou v Kalifornii jako první ženská senátorka. Stala se legendou v senátu. Byla lídryní v tolika různých záležitostech,“ dodává její kolega senátor Chuck Schumer.

Radí jí i to, jak má hlasovat. Senátní boj se točí kolem devadesátileté demokratky

Politička sbírala zkušenosti na radnici v San Francisku, jehož starostkou se stala v roce 1978 jako první žena, po zavraždění svého předchůdce George Mosconea. Do Senátu byla zvolena poprvé v roce 1992 a byla nejdéle sloužící senátorkou. K jejím největším úspěchům v roli kongresmanky patřilo prosazení zákazu prodeje některých typů útočných zbraní, který v USA platil mezi lety 1994 až 2004.

KOMENTÁŘ: Proč si přestárlí politici neumějí říci dost

V poslední době se o Feinsteinové hovořilo i v souvislosti s jejím zdravím. Letos se například léčila s pásovým oparem, v Senátu proto dlouho chyběla a poté se pohybovala na invalidním vozíku. Potýkala se také s výpadky paměti. V Kongresu ji proto obklopovala ochranná zeď asistentů, kteří jí radili, kdy a jak má hlasovat. Někteří demokraté požadovali její rezignaci už dříve.

Skoro devadesátiletá politička se potýkala také s výpadky paměti. V Kongresu ji proto obklopovala ochranná zeď asistentů, kteří jí radili, kdy a jak má hlasovat. Někteří demokraté požadovali její rezignaci, to ale odmítala a trvala na tom, že svůj šestiletý mandát, který měl trvat do ledna 2025 dokončí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video