Policie v kalifornském Los Angeles se snaží rozehnat dav  demonstrantů, kteří...

Policie v kalifornském Los Angeles se snaží rozehnat dav demonstrantů, kteří se dožadují znovuotevření obchodů ve městě. (1. května 2020) | foto: AP

Rouška jako jablko sváru. Uvolňování restrikcí v USA doprovázejí zmatky

  • 35
Ve Spojených státech se s uvolňováním ochranných opatření přijatých kvůli koronaviru dostává do popředí otázka nošení ochranných roušek. Jejich využívání na veřejnosti není v USA nařízeno plošně a řídí se místními vyhláškami a doporučeními. Mít či nemít roušku na obličeji je přitom v USA často osobním či dokonce politickým vyjádřením.

Restrikce se v USA ruší podle rozhodnutí jednotlivých států. Tempo a rozsah uvolňování jsou proto na mnoha místech různé a liší se také nařízení přijatá místními samosprávami.

Guvernér státu Ohio Mike DeWine například chtěl zavést povinnost nosit roušku, brzy si to však rozmyslel. „Začalo mi být jasné, že je to za hranou,“ řekl republikánský guvernér v neděli. „Lidé by nepřijali, že jim vláda nařizuje, co mají dělat,“ dodal.

Nenošení roušek se tak pro některé Američany stalo výrazem rebelie proti úřadům, které podle nich příliš zasahují do jejich osobních svobod. 

„Jsem si jistá, že virus je reálný,“ říká šestačtyřicetiletá účastnice protestu proti restrikcím na jedné z kalifornských pláží. „Proč ale máme zavřené i pláže? Proč parky? Je to, jako kdyby nás trestali. My lidé tyto věci potřebujeme, abychom si udrželi zdravý rozum,“ řekla žena třímající vlaječku se jménem amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Koronavirus ve světě

Buddhističtí mniši v rouškách oslavují Buddhovy narozeniny na náměstí...
94letá žena se připravuje na odebrání vzorku lékaři z ekvádorského...
Dobrovolná skupina v kostýmech Star Wars baví obyvatele Malabonu na Filipínách....

Jiní lidé však roušky nenosí jen proto, že je jim to nepříjemné. Řada jich rovněž nerozumí tomu, jaký je jejich přínos, nebo jsou zmateni z toho, že se jejich nošení nejdříve nedoporučovalo a k doporučení či nařízení se přistoupilo až později. Někteří Američané si také roušku na obličej nasadili až v reakci na popuzené pohledy zahalených lidí ve svém okolí.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Zdravotničtí experti však hledí na větší shromáždění lidí bez roušek, například v parcích či při protestech proti karanténním opatřením, s obavami. Spojené státy jsou při nynější pandemii nejvíce zasaženou zemí na světě, evidují již přes 1 210 000 nakažených koronavirem, téměř 69 680 z nich komplikacím spojeným s infekcí podlehlo.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) doporučuje preventivní nošení obličejových masek jako ochranu před šířením nákazy těmi, kteří nevědí, že jsou infikovaní. „Je to pro mě osobně ohromně znepokojivé,“ řekla o demonstrantech bez roušek hlavní koordinátorka boje s pandemií v Bílém domě Deborah Birxová. „Musíme se navzájem chránit, i když vyjadřujeme naši nespokojenost,“ dodala uznávaná epidemioložka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video