Pentagon (17. února 2017)

Pentagon (17. února 2017) | foto: Profimedia.cz

Biden chce na střeše Pentagonu solární panely, granty rozdá i dalším objektům

  • 15
Pentagon, tedy sídlo amerického ministerstva obrany, bude mít nově na střeše solární panely. Projekt je součástí plánu administrativy prezidenta Joea Bidena na podporu obnovitelných zdrojů energie a podpory udržitelného rozvoje.

Solární panely na střeše, systém rekuperace tepla a solární termické panely budou nainstalovány na budově ministerstva obrany na předměstí Washingtonu.

Pentagon je jedním z jednatřiceti vládních objektů, které obdrží granty amerického ministerstva energetiky v celkovém objemu 104 milionů dolarů (2,4 miliardy korun). Díky nim se má zdvojnásobit množství bezuhlíkové elektřiny ve federálních zařízeních a vytvořit 27 megawattů čisté energie.

USA dají téměř devět bilionu korun do ochrany klimatu. Lid zvítězil, řekl Biden

Na projekt by se také mělo využít více než 361 milionů dolarů (8,2 miliardy korun) soukromých investic, uvedlo ministerstvo energetiky.

Pentagon má 28 kilometrů chodeb, 7 700 oken a rozlohu 604 tisíc metrů čtverečních. Až do letoška byl největší administrativní budovou na světě, než ji sesadila nová diamantová burza v Suratu v indickém státě Gudžarát, uvedla agentura AFP.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video