Americký prezident Donald Trump v konfliktu s reportérem CNN Jimem Acostou na...

Americký prezident Donald Trump v konfliktu s reportérem CNN Jimem Acostou na tiskové konferenci v Bílém domě. (7.11.2018) | foto: Reuters

Bílý dům jde znovu po akreditaci reportéra, CNN vidí ohrožení žurnalistiky

  • 90
Bílý dům se opět chystá odebrat akreditaci zpravodaji televize CNN Jimu Acostovi, který o ni počátkem listopadu po sporu s prezidentem Donaldem Trumpem přišel, ale opět ji dočasně po zásahu soudu získal. Zpravodajská stanice již oznámila, že se kvůli záměru Bílého domu v pondělí obrátila na soud.

Trumpova kancelář tvrdí, že Acosta se na tiskové konferenci 7. listopadu choval hrubě a nedodržel základní standardy, proto mu povolení k účasti na mediálních akcích v sídle prezidenta USA odebrala. 

CNN se Acosty zastala a obrátila se na soud s tím, že Bílý dům odebráním akreditace porušil první a pátý dodatek americké ústavy, které garantují svobodu tisku a upravují pravidla pro předkládání důkazů a pro tresty.

V pátek 16. listopadu soud ve Washingtonu předběžným rozhodnutím nařídil Bílému domu obnovit Acostovi akreditaci. Definitivní verdikt soud vynese až v řádném řízení. Bílým dům oznámil, že předběžný rozsudek respektuje. Později ale Acostu vyrozuměl, že mu akreditaci chce opět zablokovat, jakmile soudem nařízené podmínky vyprší. Podle CNN by Acosta o akreditaci mohl přijít na konci měsíce.

CNN v aktuálním prohlášení trvá na tom, že Bílý dům nadále porušuje první a pátý dodatek ústavy. „Takovéto jednání ohrožuje všechny žurnalisty a zpravodajské organizace. Jim Acosta a CNN budou pokračovat ve zpravodajství týkající se Bílého domu a prezidenta,“ dodala stanice.

V pondělí podaných dokumentech, kterými se CNN dožaduje dalšího předběžného řízení, televize vyjádřila naději, že se spor podaří vyřešit dohodou bez zásahu soudu.

Novinář CNN se hádal s Trumpem a přetahoval se o mikrofon s asistentkou :

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video