Američané propuštění z KLDR se vrátili zpět do vlasti

  • 37
Prezident Donald Trump přivítal na letecké základně v Marylandu tři Američany korejského původu, kteří se vrátili ze zajetí v KLDR. Přicestovali spolu s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem, který se v Pchjongjangu ve středu setkal se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem.

Letadlo s ministrem zahraničí Mikem Pompeem přistálo na základně Andrews zhruba v půl třetí ráno (8:30 SEČ). Letoun se zajatci ho následoval s asi patnáctiminutovým odstupem. Prezident Donald Trump, který na místo dorazil před nimi, muže v letadle pozdravil a následně společně předstoupili před novináře.

„Je to zvláštní noc pro tyto tři skvělé lidi,“ řekl Trump na úvod. „Vážím si toho, že Kim Čong-un svolil k jejich návratu. Upřímně, nemysleli jsme si, že se to stane, ale stalo se. Je to velice důležitá věc pro nás všechny.“

„Je to jako sen, jsme velmi šťastní,“ řekl prostřednictvím překladatele jeden ze zajatců, Kim Tong-čchol. „Zacházeli s námi různě,“ doplnil s tím, že ho věznitelé nutili k těžké práci, ale zároveň mu poskytli lékařskou péči, když onemocněl.

Prezident se poté vyjádřil i k jednáním se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. „Myslím, že chce opravdu něco udělat a přivést svou zemi do skutečného světa. Věřím, že to bude veliký úspěch. Takhle daleko to nikdy nedošlo, podobný vztah tu zatím nebyl,“ uvedl.

Podrobnosti k chystanému setkání s Kimem neprozradil. Řekl, že propuštění tří zajatců je část procesu vedoucího k denuklearizaci Korejského poloostrova. Vyjádřil také „nejhlubší úctu“ rodičům Otta Warmbiera, studenta, který byl rovněž v zajetí v KLDR a po návratu do Států zemřel.

Svůj záměr přivítat propuštěné Američany oznámil Trump už dříve na Twitteru. Doprovázela ho mimo jiné jeho manželka Melania či bezpečnostní poradce John Bolton. Přítomný byl také viceprezident Mike Pence.

Podle informací z počátku května měla Severní Korea tři vězněné Američany převézt z pracovního tábora do hotelu nedaleko metropole Pchjongjangu.

V Severní Koreji byli až do současnosti vězněni tři Američané korejského původu. Deset let nucených prací za „rozvracení komunistického režimu a špionáž“ si odpykával 62letý americký misionář Kim Tong-čchol.

Devětapadesátiletý Kim Sang-tuk, rovněž známý pod jménem Tony Kim, který strávil měsíc výukou účetnictví na Pchjongjangské univerzitě věd a technologií, byl podle agentury AP loni odsouzen na 15 let za „protistátní aktivity a pokus svrhnout vládu“.

A stejným obviněním čelil i 55letý Kim Hak-song, který byl podle posledních informací ve vazbě.

10.května 2018 v 08:12, příspěvek archivován: 10.května 2018 v 08:26

VIDEO: US Vice President Mike Pence has arrived at Joint Base Andrews in Maryland. He will be joined by President Donald Trump to meet the three Americans released by North Korea https://t.co/FT6FnidbeR https://t.co/gWbmx52lek

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

US Vice President Mike Pence has arrived at Joint Base Andrews in Maryland. He will be joined by President Donald Trump to meet the three Americans released by North Korea https://t.co/FT6FnidbeR https://t.co/gWbmx52lek


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video