Základna by měla sestřelovat rakety vypálené z Blízkého východu.

Základna by měla sestřelovat rakety vypálené z Blízkého východu. | foto: Reuters

USA jednají s Polskem o protiraketové základně

  • 26
První americká základna systému protiraketové obrany mimo USA by mohla být v Polsku. Oznámila agentura AFP s odvoláním na pracovníka Pentagonu, který si nepřál být jmenován.

Spojené státy podle ní jednají s Polskem o umístění základny, ze které by bylo možné sestřelit rakety dlouhého doletu mířící na USA či Evropu a která by byla součástí globálního protiraketového deštníku.

Základna by měla sestřelovat zejména rakety dlouhého doletu vystřelené z oblasti Blízkého východu.

Nový polský premiér Kazimierz Marcinkiewicz minulý týden řekl, že Polsko má zájem stát se součástí globální protiraketové obrany, ale ještě žádné rozhodnutí nepadlo.

Jeho slova potvrdil i nejmenovaný zdroj z Pentagonu, který tvrdí, že jednání probíhají již od roku 2002, a to i s jinými zeměmi. Avšak s Polskem jsou jednání údajně nejpokročilejší, neboť „Polsko dává najevo trvalý zájem“.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda, řekl, že v současnosti jeho úřad ani česká vláda o zapojení do protiraketové obrany nejednají. Zopakoval však dřívější prohlášení, že se zapojením do systému v nějaké míře počítá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video