Izraelský voják ve svém obrněném vozidle na jihu země (16. února 2024)

Izraelský voják ve svém obrněném vozidle na jihu země (16. února 2024) | foto: AP

USA dodají další zbraně Izraeli, ale chtějí příměří. Macron zmínil vznik Palestiny

  • 36
Spojené státy chystají nové dodávky bomb a dalších zbraní Izraeli, přestože tlačí na příměří v Pásmu Gazy. Napsal to list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na americké činitele. Agentura Reuters zase tvrdí, že francouzský prezident Emmanuel Macron nevylučuje uznání palestinského státu.

Americký prezident Joe Biden naposledy v pátek podle agentury DPA řekl, že je pevně přesvědčen o nutnosti dočasného příměří, aby bylo možné dosáhnout propuštění unesených rukojmí. Očekává, že Izrael zatím neuskuteční masivní pozemní ofenzivu. Tel Aviv ale podle svých vyjádření počítá s ofenzivou v Rafáhu na jihu Gazy s cílem zničit „poslední baštu“ palestinského radikálního hnutí Hamás.

I přes takto rozdílný pohled je podle WSJ Bidenova administrativa připravena dodat Izraeli další zbraně v hodnotě desítek milionů dolarů, včetně bomb typu MK-82.

Pracujeme na nejméně šestitýdenním příměří v Pásmu Gazy, oznámil Biden

Před ofenzivou v Rafáhu a bezprecedentní humanitární katastrofou, k níž by mohla vést, v pátek varoval i Macron, který na tiskové konferenci rovněž řekl, že uznání palestinského státu není pro Francii tabu. Jak poznamenává Reuters, jednostranné francouzské uznání Palestiny by mělo především symbolickou a diplomatickou váhu.

Izrael trvalé urovnání odmítá

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který v minulosti vyjádřil hrdost nad tím, že se mu podařilo zabránit vzniku palestinského státu, řekl, že jeho země kategoricky odmítá „mezinárodní diktát týkající se trvalého urovnání s Palestinci“ a bude nadále vystupovat proti jednostrannému uznání palestinského státu.

Palestina bez Hamásu i Abbáse. Vize šedé eminence má podporu Arabů

Izrael na Gazu útočí v reakci na teroristický útok Hamásu a dalších ozbrojenců ze 7. října, při němž v Izraeli zemřelo přes 1 100 lidí a dalších asi 250 bylo uneseno. Kolem 130 jich zůstává v moci radikálů, kvůli čemuž se podle serveru Axios v pátek potají na mnichovské bezpečnostní konferenci izraelský prezident Jicchak Herzog setkal s katarským premiérem Muhammadem bin Abdarem Rahmánem Sáním. Právě Katar je prostředníkem v jednání o propuštění rukojmích.

V Gaze od začátku války zahynulo přes 28 000 lidí, většina z 2,3 milionu obyvatel musela opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách. DPA s odkazem na organizace napojené na OSN uvedla, že nyní z Rafáhu, kde se tísní až 1,4 milionu palestinských civilistů, které válka vyhnala z domovů, část Palestinců v očekávání izraelské ofenzivy směřuje do centrální části tohoto pobřežního pásma.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video