ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Dva tisíce dolarů za špionáž pro Čínu, v USA zadrželi bývalého agenta CIA

  • 23
Ve Spojených státech zadrželi bývalého agenta CIA a obžalovali jej ze špionáže pro Čínu. Američtí agenti jej nachytali, když se vydávali za čínské zpravodajce s finanční odměnou za jeho předchozí špionážní činnost. V případě, že jej soud shledá vinným, může dostat až doživotní trest vězení.

Američan Alexander Yuk Ching Ma byl zadržen minulý pátek poté, co přijal od agentů, kteří se vydávali za čínské zpravodajce, obálku s 2 000 dolarů (v přepočtu 44 000 korun) jako odměnu za dřívější špionážní činnost. V úterý o tom informovala agentura AP.

Sedmašedesátiletý Ma se narodil v Hongkongu, později se stal americkým občanem a v letech 1982 až 1989 pracoval pro Ústřední zpravodajskou službu (CIA). Po ukončení služby žil v Číně, v roce 2001 se však vrátil do USA a zanedlouho začal pracovat pro Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Podle americké prokuratury vyzradil Ma v roce 2001 v hotelu v Hongkongu několik státních tajemství pěti čínským zpravodajcům. Předal jim mimo jiné informace o pracovnících CIA, informátorech či mezinárodních operacích. Později jako externí spolupracovník FBI shromažďoval informace o výzkumu zbraňových systémů.

Schůzky v roce 2001 se podle prokuratury účastnil i Maův příbuzný, rovněž zaměstnanec CIA, kterého policisté nezadrželi. Pětaosmdesátiletý muž je totiž vážně nemocný - trpí pokročilým stádiem nemoci, která omezuje jeho kognitivní (poznávací) schopnosti.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video