Únosci letadla se vzdali

Drama více než padesáti cestujících v etiopském vojenském letadle skončilo. Únosci již časně ráno propustili všechny své rukojmí a vzdali se úřadům v Súdánu, kde letadlo přistálo. "Všichni rukojmí byli propuštěni," potvrdil súdánský ministr informací Ghazi Salahedinne Atabani. Šest etiopských studentů univerzity z Addis Abeby, kteří se letadla ve čtvrtek zmocnili, původně žádali schůzku s americkými a britskými diplomaty.

Na tiskové konferenci na letišti Atabani ministr upřesnil, že se únosci - kterých nebylo devět, jak uváděly původní zprávy, nýbrž šest, z toho jedna žena - vzdali poté, co se jim dostalo záruky, že nebudou vydáni do Etiopie. "Únosci budou souzeni podle mezinárodního práva," dodal ministr.

Únosce: Chtěli jsme upozornit na situaci v Etiopii
Atabami poté představil přítomným novinářům jednoho z únosců, který se identifikoval jako Bagemberman Tebegne. Jeho skupina prý unesla letadlo proto, aby upoutala mezinárodní pozornost na hroznou hospodářskou a politickou situaci v Etiopii a na absenci svobod v této zemi.

Letoun typu Antonov-12, který vzlétl ve čtvrtek s vojáky a jejich rodinami na palubě z vojenského střediska Debre-Zeit jižně od etiopské metropole Addis Abeby.

Únosci byli ozbrojeni granáty a pistolemi a po nuceném přistání stroje v Chartúmu údajně požadovali kromě setkání s britskými a americkými diplomaty i politický azyl v Súdánu.

Etiopská metropole Addis Abeba byla minulý týden dějištěm tvrdých střetů mezi policií a studenty, kteří se domáhali akademických svobod. Situace se uklidnila až tento týden, avšak univerzitní studenti dosud odmítali vrátit se zpět do poslucháren. Požadovali propuštění všech spolužáků zadržených při násilnostech na studentských kolejích. Při nepokojích zahynulo jedenačtyřicet lidí. Tamní policie ve čtvrtek propustila 1200 studentů zadržených při demonstracích. Není jasné, zda z policejního zařízení na okraji města byli propuštěni všichni zatčení. "To zjistíme teprve, až se vrátíme do školy," poznamenal jeden z propuštěných studentů.

Studenti nejdříve propustili ženy a děti
Po několika hodinách studenti propustili napřed jedenáčtičlennou skupinu žen a dětí a vyslali k vyjednávání se súdánskými úřady jednoho svého zástupce. Ten opustil letadlo a jednání probíhala v letištním salónku za přítomnosti zástupce Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Nakonec únosci souhlasili s propuštěním všech rukojmích a vzdali se proti poskytnutí záruky, že nebudou vydáni do Etiopie.

Kam chtěli únosci původně letět, není zatím známo. Na chartúmském letišti přistáli podle vyjádření súdánského ministra zahraničí Mustafy Usmána Ismáíla proto, že stroj neměl dostatek pohonných hmot k dalšímu letu.

Drama více než padesáti cestujících v etiopském vojenském letadle skončilo. Únosci již časně ráno propustili všechny své rukojmí a vzdali se úřadům v Súdánském Chartúmu, kde letadlo přistálo (27. dubna 2001).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video