Zamořená část pláže na Grand Isle v Louisianě (24. července 2010)

Zamořená část pláže na Grand Isle v Louisianě (24. července 2010) | foto: AP

Uniklá ropa se v Mexickém zálivu rozkládá rychleji, než se předpokládalo

  • 32
Ropa, která unikla do moře ze zničeného vrtu Macondo, se v Mexickém zálivu rozkládá mnohem rychleji, než odborníci očekávali. S likvidací toxické suroviny pomáhá společnosti BP teplé moře, dlouhotrvající slunečné počasí i místní bakterie. Neznámou ale zůstává, jaké škody ropa napáchala pod hladinou moře.

Dva týdny poté, co se společnosti BP podařilo ucpat poničený vrt, přichází z Mexického zálivu další dobrá zpráva. Podle některých odhadů se mohlo až 40 procent uniklé ropy rozpustit krátce poté, co se dostalo na hladinu moře.

Z vrtu uniklo do vody přes 750 milionů litrů suroviny, a havárie se tak zařadila na špici žebříčku nejhorších ekologických katastrof v dějinách USA (vše o ropné havárii v Mexickém zálivu čtěte zde).

Záběry na Mexický záliv s ropnou skvrnou (28. července 2010)

Záběry na Mexický záliv s ropnou skvrnou (28. července 2010)

Olejovitou skvrnu pomáhá v Mexickém zálivu rychleji rozkládat teplé moře, slunečné počasí a bakterie, které likvidují i ropu, jež uniká z mořského dna přirozeně. Roli sehrála i nedávná bouře Bonnie - větry a vlny, které ji provázely, totiž "trhaly" ropný povlak na menší části.

A zapomenout nelze na práci tisíců lidí v Mexickém zálivu, kteří toxickou surovinu z hladiny moře sbírají a kontrolovaně zapalují. Do zamořených vod se od 20. dubna, kdy explodovala plošina Deepwater Horizon, už vydalo na čtyři tisíce lodí.

Co ropa spáchala pod hladinou, zůstává neznámou

Na druhou stranu ale radost kalí fakt, že ropa doposud stihla napáchat na přírodě obrovské škody a navíc nikdo pořádně neví, co spáchala pod hladinou. "Méně ropy na hladině neznamená, že se ropa nevyskytuje pod ní a také, že naše pláže a mokřady nejsou pořád ohroženy," obává se Jane Lubchencoová z Národního úřadu pro oceán a atmosféru.

Ohrožená želví mláďata při vypouštění do vod Mexického zálivu u břehů Texasu. Vědci doufají, že než se mláďata dostanou do postižených oblastí, ty budou čisté (26. července 2010)

Ohrožená želví mláďata při vypouštění do vod Mexického zálivu u břehů Texasu. Vědci doufají, že než se mláďata dostanou do postižených oblastí, ty budou čisté (26. července 2010)

Ohroženy jsou pořád i místní rybářské komunity, které nyní žijí z toho, že pomáhají společnosti BP bojovat s následky ropné havárie. Úřady totiž krátce po neštěstí zakázaly rybolov zhruba ve třetině Mexického zálivu.

A brzy může nastat doba, kdy už rybáři nebudou při odstraňování skvrny zapotřebí. Utrpěl také místní turismus, rekreanti se oblasti vyhýbají a na 253 pláží ve čtyřech postižených jižanských státech zůstávají zavřené.

další únik ropy v Mexickém zálivu

Po nárazu nákladní lodě do vrtu v mělkých vodách u pobřeží Louisiany do Mexického zálivu opět uniká ropa (28. července 2010)Přestože se únik ropy z poničeného vrtu Macondo podařilo zastavit před dvěma týdny, do Mexického zálivu opět vytéká toxická surovina. Tentokrát z jiného vrtu - u Grand Isle na pobřeží Louisiany narazila do tamního zařízení nákladní loď. Z vrtu vytryskl gejzír ropy a na hladině se vytvořila ropná skvrna. Podle americké pobřežní stráže se zřejmě podaří tento únik brzy zastavit (více čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video