Únik ropy z Prestige se zřejmě zastavil

  • 1
Španělským břehům se po více než čtvrt roce uleví od ropné zátěže. Námořní úřad oznámil, že z tankeru Prestige, který se v polovině loňského listopadu potopil u severozápadních břehů Španělska, zřejmě přestala vytékat ropa. Zpočátku jí přitom unikalo přes sto tun denně.

Portugalská letecká hlídka v posledním měsíci nezaznamenala žádné nové ropné skvrny. Poslední byla zaznamenána 18. února.

Vědci musí nyní posoudit možnosti dalšího řešení, které by definitivně zabránilo dalším unikům v následujích měsících.

Havárie tankeru plujícího pod liberijskou vlajkou v uplynulých měsících decimovala ekonomiku regionu Galacie. Vzala obživu rybářům, hoteliérům i obchodníkům těžícím z turistického ruchu.

Odborníci odhadují, že z potopené lodi uniklo kolem 25 z celkových 77 tisíc tun ropy.

Tanker ztroskotal v listopadu
Tanker začal mít problémy 13. listopadu 2002 ve vodách Atlantiku u severozápadního pobřeží Španělska. Po šestidenním úsilí odtáhnout ho co nejdál na širé moře se 270 kilometrů od břehu rozlomil a potopil.

Podle prvních výsledků vyšetřování plavidlo postavené v Japonsku v roce 1976 a plující z lotyšského přístavu Riga do Gibraltaru havarovalo kvůli velkému opotřebení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video