Osmnáctiletá Oksana Makarová, která zemřela po brutálním útoku tří ukrajinských

Osmnáctiletá Oksana Makarová, která zemřela po brutálním útoku tří ukrajinských mladíků. | foto: AP

Potrestejte zlatou mládež! Smrt znásilněné dívky šokovala Ukrajinu

  • 144
Osmnáctiletá Ukrajinka Oksana Makarová v nemocnici podlehla zraněním, která jí na začátku března způsobili tři mladíci. Napadli ji, brutálně znásilnili a poté zapálili. Policie dva z nich propustila, protože jejich rodiče působili v politice. V reakci se však v zemi vzedmula vlna nevole a násilníci skončili znovu za mřížemi.

Tři muži napadli Oksanu Makarovou ve městě Nikolajev 8. března. Útočníci ji znásilnili a škrtili. Když dívka upadla do bezvědomí, snažili se ji zapálit, aby zakryli škody. Náhodný kolemjdoucí ji objevil až druhý den ráno.

Záchranáři ji převezli do nemocnice s popáleninami na 55 procentech těla. Lékaři jí amputovali paže a část nohy. V mrazu ležela deset hodin. Podle vyjádření lékařů v doněcké nemocnici, kam ji převezli, zemřela Makarová na krvácení do plic, uvedl zpravodajský server BBC. Ukrajinský deník The Kyjev Post popsal útok jako "jeden z nejhnusnějších za poslední roky".

Trojici násilníků zatkla policie. Dva z nich ale bez potrestání propustila. Ministr vnitra Vitalij Zacharčenko informoval, že rodiče dvou podezřelých mladíků pracovali v Nikolajevě jako vládní činitelé.

Ukrajinci se ale proti jednání policie vzepřeli. V Oděse, ve Lvově, Charkově 
a v dalších městech proběhly demonstrace a dva prominentní násilníci se dostali zpátky za mříže. Tři nikolajevští vyšetřovatelé dostali výpověď stejně jako městský prokurátor a jeho zástupce.

Mluvčí ministerstva vnitra Volodymyr Polischuk řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci, že všichni tři muži ve věku od 22 do 24 let nyní čelí obvinění ze znásilnění a vraždy. Hrozí jim až doživotní vězení.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video