Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Musíte přidat, děkoval Zelenskyj EU za munici. Státy mu slíbily urychlenou pomoc

  19:31aktualizováno  23:14
Ukrajina potřebuje další podporu, munici a zbraně, řekl ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj šéfům států a vlád zemí EU na summitu v Bruselu prostřednictvím videohovoru. Ocenil českou iniciativu na nákup munice i EU o navýšení prostředků v takzvaném Evropském mírovém nástroji o pět miliard eur. Členské státy urychlí a zintenzivní poskytování nezbytné vojenské pomoci, oznámily po summitu.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoří s novináři po setkání s...

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoří s novináři po setkání s výkonnou ředitelkou Mezinárodního měnového fondu Kristalinou Georgievovou v sídle MMF ve Washingtonu. (12. prosince 2023) | foto: Reuters

Dodávky munice jsou podle Zelenského zásadní. „Jsem vděčný za vytvoření Fondu na pomoc Ukrajině (Ukraine Assistance Fund, UAF) ve výši pěti miliard eur a za podporu české iniciativy na nákup munice pro naše vojáky. To nám pomůže. Děkuji,“ řekl Zelenskyj ve videohovoru. Evropa ale podle něj může pomoci Ukrajině ještě více a je potřeba, aby tak učinila hned.

„Včera v noci (noc na čtvrtek) byl další raketový útok na Kyjev. Sestřelili jsme 31 ruských raket, včetně balistických. Velmi si vážíme veškeré podpory naší obrany,“ prohlásil ukrajinský prezident hned v úvodu vystoupení.

Zelenskyj zdůraznil, že protivzdušná obrana poskytovaná Ukrajině, zejména evropskými zeměmi, udržuje tamní města a vesnice při životě. „Stávající systémy protivzdušné obrany ale na ochranu celého našeho území před ruským terorem nestačí,“ dodal ukrajinský prezident.

EU slíbila urychlení pomoci

Členské státy EU ve čtvrtek večer po summitu v Bruselu oznámily, že zhodnotily pokrok ohledně možného využití výnosů ze zmrazených ruských aktiv pro podporu Ukrajiny, včetně možnosti použít tyto peníze na vojenskou podporu. Novinářům to ve čtvrtek večer po jednání řekl šéf vrcholných unijních schůzek Charles Michel. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová jej na tiskové konferenci doplnila s tím, že první miliardu eur by země mohla získat už na počátku července.

Evropská komise ve středu navrhla, aby bylo 90 procent výnosů z ruských aktiv zmrazených v Evropě použito k nákupu zbraní pro Ukrajinu. Zbývajících deset procent by mělo být převedeno do rozpočtu EU a použito na rekonstrukci země.

Evropská rada návrh Evropské komise a unijní diplomacie, včetně možnosti použití na „financování vojenské podpory zhodnotila“, stojí v závěrech čtvrteční schůzky. Návrh nyní musí jednomyslně schválit unijní ministři zahraničí. Některé ze zemí měly s využitím peněz na vojenské účely problém, například Maďarsko či Rakousko.

Summit se v Bruselu také shodl, že členské státy EU urychlí a zintenzivní poskytování nezbytné vojenské pomoci Ukrajině. Ukrajina podle EU potřebuje zejména systémy protivzdušné obrany, rakety a munici. „Evropská rada vítá všechny nedávné iniciativy v tomto ohledu, včetně iniciativy zahájené Českem, která se týká urychleného obstarání munice pro Ukrajinu, což umožní rychlé splnění závazku EU poskytnout Ukrajině milion nábojů dělostřelecké munice,“ stojí v závěrech z jednání.

23. února 2024

Několik zemí EU usiluje v posledních týdnech o zavedení omezení na dovoz ukrajinských zemědělských produktů do Evropy. Pokračování liberalizace obchodu mezi Ukrajinou a EU, tedy fakt, že ukrajinské zboží může do unie proudit bez cel, ale podle Zelenského pomáhá Ukrajině celkově „odolávat ruské agresi“. „Jakékoli ztráty v obchodu znamenají ztratit zdroje, které nám pomáhají zastavit Rusko,“ řekl Zelenskyj.

Český plán s municí Ukrajině zachránil celé vesnice, chválí britský list

Ukrajinské obilí je podle něj důležité pro jižní část Evropské unie, konkrétně pro zemědělský sektor ve Španělsku a v Itálii. Cukr zase potřebuje rumunský trh. Ukrajině se rovněž znovu podařilo z přístavů v Oděse vyvážet zboží i do dalších destinací, jako je severní Afrika a Asie, a přispívat tak k potravinové bezpečnosti. „Zároveň vidíme, že přístup Ruska na evropský zemědělský trh je bohužel stále neomezený. A zatímco je ukrajinské obílí vyhazováno na silnici či na koleje, do Evropy se stále vozí ruské produkty a také zboží z Putinem ovládaného Běloruska. To není fér,“ dodal ukrajinský prezident.

Rusko významně zvýšilo výrobu munice

Rusko dokázalo za loňský rok výrazně zvýšit výrobu dělostřelecké munice, a to téměř dvaapůlkrát, uvedl ve čtvrtek ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle agentury Interfax. Doplnil, že země posílila také výrobu složek nutných právě pro produkci munice.

Zisky ze zmrazených ruských peněz pomůžou Ukrajině. EU má plán

Moskva se snaží zbrojit rychleji, než Západ dokáže zásobovat Ukrajinu, poznamenala agentura Reuters. Varovala, že ruská převaha ve výrobě by mohla Moskvě pomoci rozhodnout o dalším průběhu války proti Ukrajině, ve které ve značné míře hrají klíčovou roli drony a dělostřelectvo, a to v době, kdy se Západ obává, že by Rusko mohlo dosáhnout dalších úspěchů na bojišti.

Třikrát více dělostřeleckých nábojů než USA a Evropa dohromady

Televize CNN tento měsíc s odvoláním na blíže neupřesněné zdroje z rozvědky uvedla, že Rusko vyrábí téměř třikrát více dělostřeleckých nábojů než Spojené státy a Evropa dohromady.

Podle Šojguových slov, která citovaly ruské agentury, nynější úroveň produkce umožňuje ruské logistice udržovat dodávky nábojů do oblasti bojů na dostatečné úrovni. „Úkoly, které jsme si před rokem stanovili, byly splněny. Vznikly nové provozy a vyrábějí na plnou kapacitu,“ řekl Šojgu na poradě v Nižegorodské oblasti, kde navštívil klíčové zbrojovky.

Ministr ocenil změny v podnicích od své předchozí návštěvy. Připustil, že zvýšení výroby se očekávalo od třetího čtvrtletí, ale podařilo se ho dosáhnout už nyní. Zbrojovky toho dosáhly i zavedením třísměnných provozů a nepřetržité výroby bez volných víkendů. „Poté, co nové objekty začaly pracovat, objem výroby se fakticky zvýšil téměř dvaapůlkrát,“ řekl Šojgu. Naznačil ještě ambicióznější cíle pro letošní rok, ale podrobnosti neuvedl.

Agentura Reuters poznamenala, že vzhledem k citlivosti údajů o zbrojní výrobě nebylo ministrova tvrzení o růstu výroby ruské munice možné ověřit.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Prigožin se stal miláčkem ruských teenagerů, zaujal přesvědčením a vzdorem

28. dubna 2024  18:28

Deset měsíců poté, co vedl ozbrojenou vzpouru proti ruskému armádnímu velení, a osm měsíců poté, co...

Necítí bolest a nekomunikuje. Matyas trpí vzácným syndromem, rodina shání pomoc

28. dubna 2024  18:24

Zpomalený vývoj, neschopnost ovládat tělo, záchvaty vzteku či snížený práh bolesti. Tak vypadá...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...