Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (8. března 2024)

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (8. března 2024) | foto: ČTK

Zastavili jsme postup Ruska, situace na frontě je lepší, tvrdí Zelenskyj

  • 133
Ukrajinské jednotky zastavily postup Ruska na frontě. V rozhovoru s francouzskou stanicí BFMTV a listem Le Monde to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Situace je nyní podle něj pro ukrajinskou armádu lepší, než byla v posledních měsících. Agentura AFP však poznamenala, že jeho tvrzení je v rozporu s řadou hodnocení vývoje na frontové linii.

„Přišel jsem ze schůze s armádním velením: situace je mnohem lepší, než byla za poslední tři měsíce. (...) Dobře jsme si poradili s ruským letectvem, napravili jsme situaci na východě, zastavili jsme ruský postup,“ řekl Zelenskyj, podle kterého se ukrajinská armáda potýkala zejména s nedostatkem munice i nálety ruských dronů.

Rusko letos v polovině února dobylo město Avdijivka ve východoukrajinské Doněcké oblasti. Podle médií se jednalo o největší změnu a zároveň úspěch ruských vojsk na více než 1000 kilometrů dlouhé frontové linii od loňského května, kdy se ruské jednotky zmocnily nedalekého města Bachmut.

Srovnání ze satelitu: podívejte se na Avdijivku před dobytím Rusy a po něm

Ukrajinští činitelé od té doby mnohokrát naznačili, či přímo uvedli, že situace na frontě zůstává napjatá a složitá. Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj v souvislosti s tím na začátku února uvedl, že na východní frontě vymění část brigádních velitelů.

„Jistě, Rusové zničili Avdijivku a zmocnili se území, ale teď už nemohou dál postupovat, přišli o velké množství letadel,“ uvedl Zelenskyj.

Ukrajinské letectvo v posledních týdnech oznámilo zničení vícero ruských stíhacích bombardérů Su-34. Moskva se k tomuto tvrzení nevyjádřila.

Zelenskyj v rozhovoru také zopakoval, že jeho země v tuto chvíli nežádá o vyslání vojáků NATO na ukrajinské bojiště. „Vaše děti na Ukrajině nezemřou,“ řekl francouzským médiím.

Debata o možnosti působení vojsk NATO na Ukrajině se rozhořela poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron na konci února v odpovědi na dotaz ohledně případného vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu řekl, že nic nelze vyloučit, což si vysloužilo ostrou kritiku Moskvy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video