Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 17. 4. 2014 22:47

Krize na východní Ukrajině

  • Východoukrajinským Slavjanskem projely obrněné transportéry s ruskou vlajkou. Zastavily u radnice ovládané vzbouřenci.
  • Radnici v Doněcku ovládají separatisté.
  • Ukrajinci dobyli zpět letiště v Kramatorsku.
  • Účastníci ženevské schůzky o Ukrajině se shodli na nezbytnosti mírového řešení ukrajinské krize. Všichni jednající se také shodli na nutnosti odzbrojení separatistů na východě Ukrajiny.

Čtvrteční on-line reportáž píší Věra Žilková a Oldřich Mánert

  • Ukrajinský policista hlídkuje u silnice na neklidném východě země (16. dubna...

    Ukrajinský policista hlídkuje u silnice na neklidném východě země (16. dubna 2014) / Autor: Reuters

18:47
Světové ohlasy
Mluvčí Bílého domu Jay Carney v oficiálním prohlášení uvedl, že "ukrajinská vládá má povinnost zajistit dodržování práva na Ukrajině". Carney také uvedl, že provokacena východě Ukrajiny vytvářejí situaci, na "kterou kyjevská vláda musí reagovat".
18:20
Ukrajina
"Jsem přesvědčen, že brzy žádní teroristé v Doněcké oblasti nebudou, ale ocitnou se na lavici obžalovaných," uvedl ukrajinský úřadující prezident Turčynov. "Skutečně nás vytlačili z letiště, ale město zůstává pod naší kontrolou. Nikoho sem nepustíme," řekl agentuře Interfax nejmenovaný mluvčí milice z Kramatorsku. Ta prý v přestřelce zaznamenala jednoho zraněného. Zprávy o dalších raněných a údajně také padlých se dosud nepodařilo ověřit.
18:10
Rusko a separatisté
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov podle agentury Reuters uvedl, že je "hluboce znepokojen" zprávami o údajných ztrátách na životech během probíhajícího protiteroristickho zátahu na východě Ukrajiny.
17:33
Ukrajina
Ukrajinské bezpečnostní složky v prohlášení uvedly, že protiteroristický zásah probíhá také ve východoukrajinském městě Slavjansk.
17:22
Ukrajina
Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov podle informací agentury Reuters oznámil, že kyjevská armáda převzala kontrolu nad letištěm v Kramatorsku, které až dosud ovládali proruští ozbrojenci.
17:00
Ukrajina
Nad letištěm v Kramatorsku podle zpravodajky agentury Reuters přelétly čtyři vojenské vrtulníky, z nichž nich dva vysadily vojáky, zatímco aktivisté z barikády s ruskou vlajkou křičeli: "Hanba! Vraťte se domů!" Další chystali zápalné lahve. Nízko nad letištěm prý postupně přelétávaly dvě ukrajinské stíhačky, po kterých stříleli separatisté, patrně z letištního terminálu. "V tuto chvíli jsou zprávy o jednom zraněném. Tvrdí se, že jeden z vojáků, sloužících na kontrolním stanovišti, byl zasažen kulkou do nohy," napsala agentura Interfax.
16:56
Twitter
Vládní vojska při přesunu na východ Ukrajiny (Video).
15.dubna 2014 v 14:51, příspěvek archivován: 15.dubna 2014 v 16:56

#Ukraine Ukrainian Tanks on way to east ukrain (region #Donetsk) https://t.co/6qYbWjCrwC

16:50
Rusko a separatisté
Tempo růstu ruské ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zpomalilo na zhruba procento ze dvou procent v posledních třech měsících loňského roku. Ruský ministr financí Anton Siluanov navíc varoval, že za celý letošní rok by ruská ekonomika mohla v důsledku ukrajinské krize vykázat nulový růst.
16:33
Rusko a separatisté
Ruský premiér Dmitrij Medveděv podle agentury Reuters uvedl, že doufá v dostatečný rozum ukrajinských autorit, které by měly zabránit eskalaci situace na východě Ukrajiny. "Ukrajina je na pokraji občanské války, a to je děsivé," sdělil dále novinářům po setkání se svými protějšky z Kazachstánu a Běloruska.
16:27
Twitter
Opevněné stanoviště nedaleko Slavjansku.
15.dubna 2014 v 12:56, příspěvek archivován: 15.dubna 2014 v 16:22

This looks like war preparations. Checkpoint near #Skavyansk #Donetsk region @Ruptly pic.twitter.com/MdskpNtnW4

16:20
Ukrajina
Ukrajinské ozbrojené síly podle ministerstva obrany provádějí speciální operaci v Kramatorsku na východě Ukrajiny. Z letiště je slyšet střelba. Server Russia Today informuje o několika zraněných.
16:13
Rusko a separatisté
Rozruch ve Státní dumě nadělal známý bouřlivák ruské politiky Vladimir Žirinovskij, který na zasedání dorazil v maskovací uniformě. Prý na protest proti počínání kyjevského režimu na východě Ukrajiny i "válečnému štvaní USA"."Američané by už dávno rozpoutali válku, nebýt toho, že je tak drahá," usoudil Žirinovskij podle agentury RIA Novosti, v rozhořčení z "drzosti" výroků amerického prezidenta Baracka Obamy, že Rusko podporuje separatisty na východě Ukrajiny.
16:02
Světové ohlasy
Český ministr obrany Martin Stropnický novinářům řekl, že po jeho pondělním dopoledním jednání na velvyslanectví USA v Praze má za potvrzené informace o tom, že na Ukrajině se jedná o "exportování různých pochybných existencí ze strany Ruska". Dotyční lidé podle něj mají nejlepší ruské zbraně a často i stejné uniformy jako ruští vojáci na Krymu. "Když prezident Putin říká, že si není jistý, co to je za jednotky, to jsou takové špatné žerty," míní Stropnický.
15:50
Rusko a separatisté
V Kramatorsku drží proruští vzbouřenci také radnici a několik dalších administrativních objektů. Podle očitých svědků však dopoledne pod tlakem blížících se ukrajinských jednotek vzbouřenci sami vyklidili sídlo kramatorské policie, které obsadili v sobotu. Objekt je údajně znovu pod kontrolou policistů.
15:24
Rusko a separatisté
Proruští separatisté útočí na vojenské letiště v Kramatorsku na východě Ukrajiny. Prostor prý ostřelují letadla, na místě je obrněná technika.
15:22
Ukrajinská krize by měla evropské země povzbudit k tomu, aby začaly brát vážně svou bezpečnostní politiku, shodli se dnes ministři obrany EU. Podle českého ministra obrany Martina Stropnického není správná chvíle otázku obranných výdajů odkládat, ačkoliv tuto tendenci mají všechny vlády, které zápasí s ekonomickou recesí. Ministra financí Babiše prý už o navýšení rozpočtu na obranu požádal.
15:13
Zástupci slovenské a ukrajinské vlády se nedohodli na zpětných dodávkách plynu ze Slovenska na Ukrajinu. K dohodě by prý mohli dospět později.
15:07
Twitter
Separatisté snímají ukrajinský státní znak z budovy doněcké regionální správy. https://twitter.com/UKRINFORM/status/456051257170341888
15.dubna 2014 v 12:47, příspěvek archivován: 15.dubna 2014 v 15:06

Сепаратисти збили український герб із Донецької ОДА http://t.co/SiT9rH3L4z pic.twitter.com/qeNenSdsWu

14:59
Rusko a separatisté
Rusko pozastavilo vydávání zabavené krymské výzbroje ukrajinskému ministerstvu obrany v obavě z jeho možného nasazení na jihovýchodě Ukrajiny.