Ukrajinský voják prochází prázdnou ulicí města Bachmut. (25. února 2023) | foto: Reuters

Ukrajina odráží desítky ruských útoků. Bachmut se snaží obklíčit Wagnerovci

  • 269
Ukrajinští vojáci během uplynulého dne odrazili více než šest desítek ruských útoků. Situace kolem Bachmutu je extrémně napjatá. Žoldnéři z ruské Wagnerovy skupiny se snaží město obklíčit, sdělil ukrajinské mediální platformě Military Media Center velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Syrskyj.

„Situace v oblasti Bachmutu je mimořádně napjatá. Navzdory značným ztrátám nepřítel zahájil ofenzivu s nejlépe vycvičenými útočnými jednotkami Wagnerovy skupiny, které se snaží prolomit obranu našich vojsk a obklíčit město,“ uvedl Syrskyj. Sám se před několika dny přijel do Bachmutu přesvědčit o situaci osobně.

Rusko se snaží odříznout ukrajinské obránce od zásobovacích tras do města a donutit je ke kapitulaci nebo ústupu. Tím by dosáhlo prvního většího vítězství za více než půl roku a otevřelo by si cestu k útoku na poslední zbývajících městská centra v Doněcké oblasti.

„Nepřítel neustále ničí vše, co může sloužit k ochraně našich pozic,“ citovala z pondělního vyjádření ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského agentura Reuters. „Naši vojáci bránící oblast kolem Bachmutu jsou skutečnými hrdiny,“ dodal.

Ukrajinská armáda uvedla, že Rusko posílilo své síly v oblasti Bachmutu a ostřeluje obce v okolí města. „Během uplynulého dne naši vojáci odrazili více než 60 nepřátelských útoků,“ uvedlo armádní velení v úterý brzy ráno s odkazem na Bachmut a další oblasti na východě Ukrajiny. Útoky se odehrály se na pěti úsecích fronty, ve směru na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarske. Armádní velení dodalo, že ukrajinské síly zastavily ruské útoky na vesnice Jahidne a Berchivka na severních přístupech k Bachmutu.

Ukrajinský vojenský analytik Oleh Ždanov podle Reuters uvedl, že ruské síly vrazily klín mezi tyto vesnice, když se snažily odříznout silnici na západ do města Časiv Jar. „Jižní část Bachmutu je jediná oblast, kterou lze označit za oblast pod ukrajinskou kontrolou. Ve všech ostatních okresech je situace nepředvídatelná,“ uvedl Ždanov ve videokomentáři a dodal: „Nelze říct, kde leží frontová linie.“

Co všechno je v sázce?

Ruský prezident Vladimir Putin a další ruští představitelé nadále prezentují válku proti Ukrajině za životě důležitou pro přežití Ruska. Pokračují v informační kampani, v jejímž rámci se falešně vyjadřují k válce proti Ukrajině, upozornili analytici amerického Institutu pro studium války (ISW).

26. února 2023

Pravděpodobně jde podle expertů o pokus představit válku tak, že je v sázce mnohem více než ve skutečnosti. Obviňování Ukrajiny a Západu z ohrožování přežití Ruska se expertům jeví reakcí na ruské vojenské neúspěchy a západní podporu ukrajinských vítězství.

Musíme brát v úvahu jaderný potenciál NATO, Západ nás chce zničit, řekl Putin

Putinova rétorika má podle ISW získat mezi Rusy podporu pro válku a rozdmýchat na Západě obavy z nestability po rozpadu Ruska. To má Západ odrazovat od podpory Ukrajině a také jej přesvědčit, aby přiměl Kyjev přijmout ruské požadavky. S podobnými obviněními ale Putin vystupuje od začátku války.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video